Mensen die tijdens hun vakantie blijven mailen over onzinnige werkdetails, bestrijden daarmee hun vakantiestress

Ionica Smeets
null Beeld
Beeld

Net voor de vakantie lunchte ik met een collega. We bespraken onze plannen voor de zomer. 'Ach, mensen zoals jij en ik gaan natuurlijk nooit écht op vakantie, wij zijn toch altijd met ons werk bezig. Anders gaan we ons maar vervelen', smakte hij met zijn mond vol tosti. Ik knikte instemmend. Maar toen ik een week later op een Frans strand een zandkasteel bouwde, bedacht ik dat ik totaal niet met mijn werk bezig was. Op vakantie laat ik mijn laptop thuis en de e-mail blijft een paar weken ongelezen. Ik verveel me geen moment. Misschien is dat een kwestie van erfelijke aanleg.

Mijn vader is al op zijn 55ste gestopt met werken en kreeg in het begin vaak de vraag of hij zich niet enorm verveelde. Mijn vader vroeg dan altijd terug of de ander zich weleens verveelde in het weekend, waarop het antwoord steevast 'nee' was. 'Nou', concludeerde mijn vader dan tevreden, 'mijn weekend begint op maandagochtend en duurt tot zondagavond.'

Prima te doen, lijkt mij. Ik snap dan ook niets van de baas die deze zomer in de lezersadviesrubriek voorbijkwam, omdat hij maar bleef mailen over futiele dingen. Ik ken ze ook, van die types die toch nog even vanaf de camping mailen over de lettergrootte van een folder die pas in november gedrukt zal worden. Wat bezielt die mensen? Vervelen zij zich zo erg dat ze dan maar over dat soort details gaan nadenken?

Hersenwetenschapper Jeroen Geurts gaf deze zomer een andere verklaring. Vanaf een tropische locatie maakte hij een video over vakantiestress. Zo'n 3 procent van de beroepsbevolking heeft last van stress tijdens de vakantie. Door de overgang van werk naar vakantie krijgen ze bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of hoofdpijn. Geurts zegt dat wetenschappers niet precies weten hoe dit komt, misschien heeft het iets te maken met het stresshormoon cortisol. Geurts bekent in het filmpje dat hij zelf ook last heeft van vakantiestress. Zijn oplossing is om op vakantie af en toe toch een beetje te werken. Vandaar dat hij met zijn laptop onder de palmbomen zit.

Misschien is dat het: de mensen die tijdens hun vakantie blijven mailen over onzinnige werkdetails, bestrijden daarmee hun vakantiestress. Misschien moeten we hun niet vertellen dat twee op de drie mensen juist stress krijgt als ze na de vakantie weer aan het werk moeten. Maarten Keulemans schreef een deprimerend stuk over de post-vakantiedip. Dat fijne vakantiegevoel is meestal binnen een week helemaal verdwenen en trucs als schelpen op je bureau leggen, helpen niets.

Ook ik zit inmiddels alweer vol in het werkritme. Maar ik heb één ding meegenomen van mijn vakantie dat ik niet kwijtraak. Toen ik eenmaal ontspannen was en mijn hoofd leeg was van al het dagelijks gedoe, vielen me zomaar allemaal dingen in. Oplossingen voor vastgelopen projecten, handige ideeën voor mijn onderzoek en onderwerpen voor columns. En dat alles terwijl ik met mijn blote voeten door het zand liep en net diep nadacht over welke smaak ijsje ik zou gaan halen.

Mijn collega met de tosti had dus tóch gelijk. Mensen zoals ik zijn zelfs op vakantie nog met hun werk bezig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden