'Mensen als Bill Gates zijn niet te vertrouwen'

De ingezonden brieven van dinsdag 2 februari.

null Beeld anp
Beeld anp

Brief van de dag: Cijfers zeggen niet alles

Stop 1.500 Nederlanders in een azc. Man, vrouw, jong en oud, arm of rijk, uit Amsterdam, Rotterdam of waar dan ook vandaan. Laat ze in volledige onzekerheid of ze ooit nog naar huis kunnen terugkeren of dat ze uitgezet worden naar, pak 'm beet, Polen.

Ik geef je op een briefje dat het aantal meldingen van geweld hoog zal zijn (42duizend asielzoekers zitten in opvangcentra, 1.300 vechtpartijtjes, Ten eerste, 1 februari). Dat is geen excuus, maar geeft wel de relativiteit van cijfers weer.

Saskia van Boven, Amsterdam

Heel goed Nadia

Nederland en ik, we gaan uit elkaar.

Nadia Ezeroili is op de eerste plaats een journaliste, dat blijkt wel uit het prachtige artikel in de Vonk (30 januari). De titel alleen al.

Als Nederlandse met Marokkaanse ouders, omschrijft zij haar teleurstelling in haar kikkerlandje. Het toenemend racisme, het egoïsme, de uitsluiting van andersdenkenden, de oppervlakkigheid en verharding.

Een enorme teleurstelling drijft haar tot het besluit om 'te scheiden'.

Ik ben autochtoon. Alhoewel dat een rekbaar begrip is, tenslotte is mijn familie in de achttiende eeuw van Silezië naar Nederland verhuisd. Maar volgens mij gaat het daar niet om. Het zit dieper, het gaat om onze reactie op onzekere tijden. We staan onder economische en sociale druk, misschien zelfs identiteitsdruk. Veel zekerheden zijn weggevallen, we verliezen controle.

Mensen onder druk vallen terug op hun 'automatische piloot'. We slaan om ons heen, we zoeken schuld bij anderen. We keren naar binnen en maken de wereld klein om het maakbaar te houden. Na een jaar te zijn weggeweest, weer terug in Nederland schrik ook ik van die verharding. Van het enorme belang dat wordt gehecht aan materie. De grotere verschillen tussen arm en rijk. Het is een prachtig artikel en heel herkenbaar. Soms denk ik aan vertrekken, maar ik ga niet scheiden. Ik heb het hier te doen, juist in deze tijd van onzekerheid en angst kan ik misschien wat verbinding brengen.

Femke Lobach, Arnhem

Filantroop

Dat Bill Gates met zijn geld overal door de politiek met open armen wordt ontvangen, is afschuwelijk. Als baas van Microsoft betoonde hij zich altijd een keihard zakenman, die de concurrentie hoe dan ook wilde uitschakelen. En nu zou hij het beste met de wereld voor hebben? Zijn meermaals genoemde cynische toon (interview Vonk, 30 januari) getuigt al van minachting voor de ander, maar erger nog is het feit dat hij eerst een worst voor de neus van de politiek houdt en dan zegt dat hij alleen over de brug komt als de overheid het verdubbelt. Híj wil bepalen wat er gebeurt! Een filantroop zou zijn geld ofwel om niet schenken, ofwel hem welgevallige projecten van landen zélf verdubbelen. Vergeet niet dat deze man er een van de 62 is die samen evenveel bezitten als de armste helft van de mensheid. Zulke mensen zijn niet te vertrouwen, dat bestaat niet.

Frank Hoek, Zeist

Haatsmurf

Briefschrijver Jos Bonink vindt 'haten' een overtrokken woord in de context van gevoelens over een artiest, in dit geval Phil Collins (O&D, 1 februari).

Mijn vermoeden is dat het gebruik van deze krachtige term in het internettijdperk veelal op een misverstand berust, omdat het Engelse to hate incorrect te stelselmatig wordt vertaald met haten. Echter, met zoiets als I hate pineapples wordt veelal meer bedoeld dat iemand deze vruchten niet graag eet dan dat hij ze woedend tegen de muur in stukken wil smijten. Veel verslaggevers maken dit soort vertaalfouten, en komen daar redactioneel kennelijk mee weg.

Bij de jongeren kan het geconstateerde fenomeen nog sterker spelen wanneer in de tekenfilms over het blauwe volkje de Haatsmurf hun favoriete karakter was.

Marcel Gerrits Jans, Groningen

Pensioenfondsen

Steeds maar weer klinkt de mantra: tekort pensioenfondsen, te lage dekkingsgraad, lage rekenrente, lage rentestand op dit moment. Maar een pensioenfonds is toch per definitie een langetermijn belegger? Wie verzint het om het rendement op lange termijn te baseren op de huidige (kunstmatig) lage dagkoersen!?

En dan ook te bedenken dat deze fondsen maar voor een beperkt deel belegd hebben in Nederlandse rentedragende waarden. Het merendeel zit in aandelen, onroerend goed et cetera, wereldwijd met een totaal ander rendementsprofiel op lange termijn. In de afgelopen periode hebben de fondsen een aanmerkelijk hoger rendement gehaald dan de aan hen opgelegde rekenrente. En ook al zou er sprake zijn van een (toekomstige) dip, dan hoeft dat voor de lange termijn geen probleem te zijn.

Nog niet zo lang geleden werd er gerekend met een vaste rekenrente van 4 procent. Gebleken is dat dat voor de lange termijn een veilig uitgangspunt is. Waarom dan afgeschaft?

Geachte politici, pensioenfondsen, vakbeweging, gepensioneerden, journaille en duiders, stop met dat papagaaien, wordt eens wakker, denk na en vraag eens door!

Lex Rietveld, Haarlem, voormalig lid directieteam ABP Onroerend Goed

Marokkaan

In de krant (Sport, 1 februari) lees ik een kort verslag van de wedstrijd FC Twente- FC Utrecht. Tot mijn verbazing lees ik over Ziyech: 'De Marokkaan'. Bij mijn weten is Hakim Ziyech gewoon een Nederlandse voetballer uit Dronten. Weliswaar met een dubbele nationaliteit. Maar dat geldt voor alle Marokkanen.

Afgelopen zaterdag publiceerden jullie het confronterende verhaal van Nadia Ezzeroili, die haar Nederlanderschap weer inlevert. Heeft Ziyech, in jullie beleving, wellicht zijn Nederlanderschap verspeelt met zijn keuze voor het Marokkaanse nationale team?

Martin Reith, Markelo

Hakim Ziyech Beeld anp
Hakim ZiyechBeeld anp

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden