'Menselijk falen' oorzaak

Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de piloot van de Toepolev onder druk is gezet om te landen...

Van onze correspondent

WARSCHAU ‘Ze zouden niet hebben mogen landen.’ Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Sikorski waren dat de eerste woorden die hij hoorde toen hij zaterdag na de vliegramp in Smolensk de Poolse ambassadeur Bahr in Rusland belde.

Bahr was op de luchthaven toen de Toepolev met president Kaczynski in een bos neerstortte. Alle 96 Poolse inzittenden, onder wie veel prominenten, kwamen om. Ze waren onderweg naar een herdenkingsplechtigheid in Katyn, waar zeventig jaar geleden duizenden Poolse officieren op bevel van Stalin werden vermoord.

Ook volgens de eerste conclusies van een Russische onderzoekscommissie was de ramp het gevolg van menselijk falen. Vanwege de mist raadde de verkeerstoren de piloot herhaaldelijk af te landen. Met de Toepolev zou niets mis zijn geweest.

Volgens de Poolse procureur-generaal Andrzej Seremet zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat er druk zou zijn uitgeoefend op de piloot om te landen. Uitwijken naar Minsk of Moskou, zoals de verkeerstoren voorstelde, zou de herdenkingsplechtigheid in het honderd hebben laten lopen. Seremet gaf wel toe dat de zwarte dozen, waarin mogelijk achtergrondgeluiden uit de cockpit te horen zijn, nog niet volledig zijn onderzocht.

De suggestie dat druk zou zijn uitgeoefend op de piloot, hield verband met een incident waarbij Kaczynski in 2008 betrokken was tijdens een bezoek aan het door de Russen aangevallen Georgië. De president zou toen de piloot voor lafaard hebben uitgescholden omdat hij uit veiligheidsoverwegingen voor de landing uitweek naar Azerbeidzjan.

Commentaar pagina 20

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden