Mensapen eindigen massaal in de pan

Stropers halen elk jaar een miljoen ton bushmeat uit Afrika. De handel in vlees van vaak met uitsterven bedreigde dieren blijkt de lucratiefste nevenactiviteit voor bewoners van de regenwouden in het stroomgebied van de Congo.

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Onderzoekers van de universiteit van KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika legden in detail vast welke rol de handel in bushmeat speelt in de lokale economie. Ze namen twee dorpen onder de loep in het oosten van Kameroen, waar de bevolking voor zijn inkomsten vooral is aangewezen op de houtwinning.

Van de wilde dieren die de honderd jagers in de dorpen vingen, eten ze iets meer dan 30 procent zelf op. De rest verkopen ze aan commerciële handelaren, die het vlees met houttransporten naar de grote steden smokkelen. De onderzoekers berekenden dat de bijverdienste uit de stroperij twee keer het salaris van een technicus in de houtwinning bedraagt.

Duizenden mensapen

De handel ontziet geen enkel dier – ook niet bedreigde soorten als olifanten en apen. ‘Het gaat om vele duizenden mensapen per jaar die in de pan belanden’, zegt Frans Schepers, medewerker van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Voor de gorilla, bonobo en chimpansee vormt de jacht de op twee na grootste bedreiging, na de slachting die het ebolavirus onder de populaties aanricht en de oorlogen, die het leefgebied van de apen verwoesten.

Een deel van de 7 miljoen ton bushmeat die jaarlijks wereldwijd in de handel omgaat, belandt in het buitenland, vermoedelijk voor consumptie in Afrikaanse en Aziatische gemeenschappen in Europa en de Verenigde Staten. De precieze omvang daarvan is door het illegale karakter moeilijk vast te stellen. Britse cijfers uit 2005 spreken van 4.000 tot 29.000 ton illegaal vlees uit niet-Europese landen die jaarlijks het land binnenglipt. Daarvan is wild vlees maar een deel.

De Nederlandse douane zegt geen grootschalige smokkel te signaleren. Wel wordt er af en toe verboden wild vlees aangetroffen in de koffers van passagiers op Schiphol, meldt een woordvoerder.

Via Nederland

Berichten uit de Verenigde Staten luiden anders. De Amerikaanse douane blijkt van 2005 tot 2006 vijftig zendingen te hebben onderschept met vlees van rietratten, vleermuizen, stekelvarkens en apen die per vliegtuig via Nederland naar de VS werden vervoerd.

De cijfers zijn eerder dit jaar naar buiten gebracht door een dierenarts van het Center for Disease Control in Atlanta, op een conferentie in Wenen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt er melding van in zijn Infectieziekten Bulletin. Illegaal geïmporteerd vlees kan dodelijke virussen bevatten.

Een gorilla in Uganda (Reuters) Beeld REUTERS
Een gorilla in Uganda (Reuters)Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden