Mens vervet door verborgen verleider

In het artikel ‘We worden steeds dikker en niemand kan ons helpen’ (Kennis, 17 mei), staan een aantal mogelijke verklaringen opgesomd met betrekking tot de explosieve groei van obesitas....

Wat in de opsomming ontbreekt, zijn de additieven (kleurstoffen, conserveermiddelen, voedingszuren, verdikkingsmiddelen, emulgatoren, stabilisatoren, zuurteregelaars, anti-klonteringsmiddelen, smaakversterkers en kunstmatige zoetstoffen) die aan ons voedsel worden toegevoegd.

In diverse publicaties die over deze E-nummers zijn verschenen, blijkt dat deze kunstmatige toevoegingen allerlei negatieve effecten in het menselijk lichaam kunnen bewerkstelligen. Zo worden bijvoorbeeld aan E 951 ofwel aspartaam onder andere darmproblemen en gewichtstoename toegeschreven. Schrijnend is dat juist voedingsmiddelen en medicatie die bedoeld zijn voor mensen met darmproblemen en of overgewicht, vaak dit additief bevatten.

Wat ons verbaast is dat de medische wetenschap en de politiek zich exclusief focussen op het consumptie- en bewegingsgedrag van de mens en geen inspanning verrichten om de toevoeging van verborgen verleiders en dikmakers in ons eten aan banden leggen.

Want het kan geen toeval zijn dat sinds ons voedsel steeds meer met industriële bewerkingen en toevoegingen wordt geproduceerd, er sprake is van vervetting van de westerse mens.

A. van Esterik en Frans Sommer, Uithoorn

Verspalet
De volkstuin heeft misschien een oubollige naam, maar voldoet glansrijk aan alle ijkpunten voor een ronkende kwalificatie.

Verspalet
Mijn groentes zijn klimaatneutraal, want de gemeente hoeft mijn organische afvalkliko niet op te halen (compost) en de boer hoeft geen diesel te spenderen aan de krop sla op mijn bord. Op ons complex is er integratie tussen alle leeftijden en afkomsten. Sociale integratie ontstaat vanzelf als de professor last heeft van dezelfde coloradokevers als de loodgieter.

Verspalet
Het wemelt er van de groene coaches die mij gevraagd, en ongevraagd, vertellen wat de beste tijd is om bonen te leggen of hoe in Nederland aubergines te telen.

Verspalet
Lichaamsbeweging gecombineerd met goede voeding, een trendy combinatie die in de volkstuin vanzelfsprekend is. Verse groenten zijn veel lekkerder en gezonder, want bestrijdingsmiddelen worden hier zelden gesignaleerd.

Verspalet
En dan mijn stiekeme grijns als ik in de supermarkt de prijzen zie voor de inferieure versie van mijn verspalet. Een multiple win-win situatie die in geen enkele prachtwijk mag ontbreken, mevrouw Vogelaar, een volkstuin heeft niet voor niets die naam.

Verspalet
Simon Jasperse, Bennekom

Spelfout
Een kritische column over ‘claimvoeding’ is zeker op zijn plaats voor Liga Continue (Kennis, 17 mei).

Spelfout
Ik zou nog tevredener zijn geweest als de auteur een aantekening had gemaakt van de vervelende spelfout in de naam van dit koekje: ‘continue’ waar ‘continu’ bedoeld is. Zoals Liga de naam nu spelt, staat er of het Engelse werkwoord to continue of het verbogen bijvoeglijk naamwoord ‘continue’ als in ‘een continue stroom’. Onverbogen spel je ‘continu’ gewoon als ‘continu’ (zie ook Van Dale of het Groene Boekje).

Spelfout
Jammer dat niemand bij Liga dat heeft opgemerkt. En een klein beetje jammer dat uw columnist het niet heeft aangetekend.

Spelfout
Suzan Verberne, Nijmegen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden