Mens verruilde geur voor kleur

Het vermogen om kleuren te zien verstootte ruim 23 miljoen jaren geleden het feromoon(geur)systeem bij onze voorouders, schrijven Amerikaanse onderzoekers in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) van 16 juni....

Feromonen zijn zeer specifieke geurstofjes die bij dieren een grote rol spelen bij de partnerkeuze. Bij mensen lijkt het gebruik van deze geursignalen nauwelijks meer van belang.

De Amerikaanse onderzoekers onderzochten het gen TRP2, dat uniek is voor het feromoonsysteem. In de loop van de tijd zijn daar bij de mens zoveel fouten in opgetreden, dat men spreekt van een pseudogen: een gen dat niet langer actief is. Ook bij apen zoals de chimpansee en de gorilla, die afstammen van dezelfde voorouder als de mens, is TRP2 een pseudogen.

Een computerprogramma berekende dat het gen zo'n 23 miljoen jaren geleden werd 'uitgeschakeld'. Rondom deze tijd ontwikkelde een mannelijke voorouder van de chimpansee en gorilla het vermogen om kleuren te zien, aldus de Amerikanen. De vrouwelijke voorouder kon al eerder kleuren zien.

Het kunnen zien van kleuren door beide sexen veranderde de wijze van partnerkeuze. In plaats van een selectie via geurstofjes werden er kleuren in de strijd geworpen als signaal van vruchtbaarheid, volgens de onderzoekers.

Ze denken dat afstand de grootste rol heeft gespeelt in het overstappen op partnerselectie via 'kleur'. Voor het overbrengen van geurstoffen moesten partners in elkaars direkte omgeving komen. Opzichtige kleuren vallen echter van verre op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden