Menkie en de kicksen van Messi

Twaalf jaar geleden vertrok 'Menkie' naar Barcelona. Hij trok in bij vriend Patrick Kluivert en ontwikkelde zich tot 'klusjesman' bij FC Barcelona. Menkie regelde alles, kende iedereen en iedereen kende hem. Nu wordt hij verdacht van grootschalige drugshandel.

TEKST MERIJN RENGERS EN JOHN SCHOORL ILLUSTRATIE THIJS BALDER

Uitgerekend op de dag dat FC Barcelona thuis tegen AC Milan speelde - in de kwartfinale van de Champions League - werd Mengcalvio Singclair Ruben W., roepnaam 'Menkie', in de Catalaanse hoofdstad aangehouden wegens betrokkenheid bij wereldwijde drugshandel. Op die 3 april 2012 zouden er veel mensen naar Barcelona komen, voor wie hij toegangskaartjes voor het stadion had geregeld.

6.000 euro liep hij daarmee mis, om te beginnen. Zijn gasten waren voor niks overgevlogen, want hij was niet ter plekke om hun kaarten te overhandigen. Ook moest hij tachtig mensen teleurstellen die later die maand naar de klassieker Barcelona - Real Madrid zouden komen, en andere vaste contacten die erop rekenden dat hij tickets zou verzorgen voor de halve finale van de Champions League van Barça.

Het deed hem 'pijn' dat hij door de aanhouding 'een pak centen' was misgelopen. Dat hij vastzat tijdens El Clásico kostte hem 12.000 euro en hij vreesde dat er ook nog een claim op zijn deurmat zou vallen. Zo zei de 38-jarige Menkie het tijdens zijn verhoor door twee brigadiers van de Nationale Recherche op 27 april in het Rotterdamse hoofdbureau van politie. Deze verhoren maken onderdeel uit van het zeer omvangrijke onderzoeksdossier van justitie, dat de Volkskrant heeft ingezien.

Wat nog erger was dan de financiële schade: wie zou er nog vertrouwen hebben in Menkie? Menkie, de goedlachse Surinaamse jongen die alles regelt en ritselt in Barcelona, die iedereen kent. Het ongeloof in zijn oude voetbalnetwerk is groot, nu hij al zes maanden in voorarrest zit, net als de drie andere Surinaamse verdachten, onder wie Piet W.

Allen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij grootscheepse drugstransporten. Dit blijkt, zo schrijft de Nationale Recherche in het dossier, uit twee jaar uitgebreid (internationaal) onderzoek en vele afgeluisterde gesprekken. Vandaag worden de vier verdachten voorgeleid voor de rechtbank in Rotterdam.

Menkie was volgens vrienden en voetbalcontacten 'een groot gastheer met een hoog knuffelbeergehalte'. Dat hij nu in verband wordt gebracht met drugshandel, kunnen ze zich niet voorstellen. Menkie was the man in Barcelona, 'een aardige jongen die aan elke klant vroeg hoe het met de vrouw en de hond ging'.

Als het om FC Barcelona ging, kreeg Menkie heel veel voor elkaar. Vraag het maar aan Piet W., de hoofdverdachte in het onderzoek dat door de Nationale Recherche 'Tidore' wordt genoemd. Want op zijn verjaardag, op 14 december, kreeg Piet de fluorescerende geel-blauwe Adidas-kicksen waarop Lionel Messi de Champions League-finale van 2011 tegen Manchester United had gespeeld - en één keer mee had gescoord.

Had Menkie geregeld, want Menkie regelde alles.

Menkie kon 'een contact' moeiteloos langs de beveiliging loodsen van het trainingscomplex van Barcelona, terwijl honderden fans hem jaloers aangaapten. Even een foto maken met Xavi of Iniesta, op het trainingsveld, en met een beetje geluk verliet je met een door Messi gesigneerd Barça-shirt het complex.

Menkie: 'Ik heb vijf kamers gereserveerd. Wanneer wil je gaan? Zaterdag? De dag van de wedstrijd of een dag ervoor?' Piet: 'Ik weet het nog niet hoor. Zaterdag is goed.' Menkie: 'Zaterdag toch?' Piet: 'Hmm, zaterdag.'

(Uit het tapverslag van een woning in Bos en Lommer in Amsterdam, november 2011)

Twaalf jaar geleden vertrok Menkie naar Barcelona, om opnieuw te beginnen. In Nederland was de Zaankanter twee keer met justitie in aanraking gekomen en was zijn relatie met de moeder van zijn zoon op de klippen gelopen. Patrick Kluivert, in het rechercheverhoor omschreven als 'een goede vriend/familielid', ging bij Barça voetballen en Menkie vond bij hem onderdak. Hij hielp Kluivert 'in de moeilijke tijd' en zorgde voor zijn kinderen. Samen zouden ze ooit 'een club beginnen', waar Menkie zou gaan werken, maar daar kwam het nooit van.

Behalve voor de familie Kluivert werd hij ook oppas van andere Barça-spelers. Het was de periode dat trainer Louis van Gaal veel Nederlandse spelers aantrok en Menkie uitgroeide tot een 'een soort klusjesman'. Iedereen bij de club leek hem te kennen en het spelershome, het heilige der heiligen in het FC Barcelona-universum, mocht hij in- en uitlopen. Deze 'kennis en ervaring en vrienden' - feitelijk zijn werkkapitaal - besloot hij in 2004 om te zetten in een bedrijf, M&D Events and Incentives. Gespecialiseerd in trips in en naar Barcelona, gebouwd rond een wedstrijd van de FC. Zijn kaarten betrok hij bijvoorbeeld van Barça-spelers, zoals van Dani Alvez, de huidige rechtsback, staat vermeld in een tapverslag.

Thierry Henri

Dat hij niet alleen intimus was van de Nederlandse spelers, bleek wel uit de trip die hij in 2008 maakte met zijn 'vriend' Thierry Henry, de Franse sterspeler die toentertijd voor de Catalanen speelde. Ze deden 'een verschrikkelijke tour' van Barcelona naar New York, naar Mexico, Chili en Argentinië en op foto's, terug te vinden op internet, is een glunderende Menkie naast Henry te zien, in hartje Manhattan.

De Audi Q7 die Menkie reed was een cadeau van zijn Franse voetbalvriend, zo verklaarde hij tegenover de Nationale Recherche. Hij kreeg de auto omdat hij 'allerlei werkzaamheden' voor de speler had verricht.

Siegfried 'Piet' W. was ook 'een klant', althans in het begin, later zou dat uitgroeien tot een 'goede kennis en vriend', 'altijd voetbal-gerelateerd'. Piet heette 'wous' te zijn van voetbal, wilde graag en veel naar wedstrijden in Spanje, en ver daarbuiten, en zo leerden ze elkaar kennen. Menkie regelde het allemaal voor W., ook voor 'mensen uit het bedrijfsleven van Suriname' die hij van Piet 'een goede tijd' moest geven.

Toen in de zomer van 2007 FC Barcelona een trip deed door Azië en Menkies compagnon niet meeging, vroeg hij of het niks voor Piet was. Menkie mocht als enige buitenstaander mee met het team als 'een soort personal assistant' van het toenmalig trainersduo Frank Rijkaard en Henk ten Cate, en Piet was erbij.

In het najaar van 2011, toen Barça naar Japan moest voor de wedstrijd om de Wereldbeker, gingen er in Menkies kielzog zes Surinamers mee, onder wie Piet en zijn vrouw. Piet - 'oud-voetballer van Paloeloe en Boxel' - ging zo vaak via Menkie naar FC Barcelona dat het periodiek the Times of Suriname hem tot vaste voetbalanalist bestempelde.

Niet alleen FC Barcelona werd achterna gereisd. Menkie en Piet gingen ook in 2010 naar de WK-finale in Zuid-Afrika van Oranje tegen Spanje. Daar lieten ze zich in de coulissen fotograferen, glimmend van oor tot oor, met prinses Máxima en kroonprins Willem-Alexander.

Piet: 'Hoeveel van die dingen zijn er?' Menkie: 'Er zijn er 60. Die man geeft het aan mij voor 37.' Piet: 'Lastig...' Menkie: 'Ik laat die man een beetje in de prijs zakken voor mij.' Piet: 'Hij is te strak.' Menkie: 'Ja?' Piet: 'Tuurlijk. Die man moet niet gierig doen.' Menkie: 'Ik zeg tegen hem om prijs te zakken.'

Piet: 'Die man moet niet gierig doen. Het is 35 ... de dingen.'

(Verslag van gesprek in huis in Bos en Lommer, december 2011)

De 'dingen' waar Menkie en Piet het over hadden in de huiskamer in Bos en Lommer en tijdens hun vele wereldwijde telefoongesprekken duiden op verdovende middelen, vooral partijen cocaïne, vermoedt de Nationale Recherche.

Het zou passen binnen het 'versluierd taalgebruik' dat in de vele tapverslagen naar voren komt. Daarin vallen in gesprekken tussen verschillende verdachten, vrienden en bekenden woorden als 'groente', 'watermeloen', 'handel', 'tori', 'meisjes', 'tieten', 'gevallen' en 'planken', die gebruikt zouden worden om bedragen, soorten drugs en hoeveelheden aan te duiden.

Als dat klopt - en de advocaten van de verdachten bestrijden dat - dan zitten Piet, Menkie en de andere Surinaamse verdachten annex voetballiefhebbers in een zeer lastig parket. Want dan hebben de rechercheurs inderdaad twee jaar lang gesprekken afgeluisterd die - behalve over voetbal en meisjes - in meerderheid over grootschalige drugstransporten gingen.

Volgens Menkie is het allemaal één groot misverstand. Hij wilde goed doen en goeie dingen regelen voor klanten. Kijk, zegt een bekende van hem, 'bij de bakker koopt ook wel eens iemand een brood waarvan je je kunt afvragen hoe die het betaalt. Maar dat doet de bakker niet en zo zit het ook in de handel in voetbalkaarten.'

Piet W. en zijn vrienden waren rijk, dat was duidelijk. Ze waren goed voor Menkie, reden normale auto's en hingen zich niet vol met juwelen. Er werd nog geen jointje gerookt en bij tijd en wijlen werd er zelfs over het geloof gesproken, ook door Menkie, wiens moeder bij de Pinkstergemeente zit.

Voor zover Menkie het wist, zat Piet 'in de goudhandel', vertelde hij de recherche. En met goud 'kun je veel geld verdienen', vooral in Suriname waar het 'heel erg hot is'. Hij had Piet daar mee willen helpen, door zakenmensen uit Suriname en Dubai bij elkaar te brengen. Als dat gelukt was, zou Menkie 'met zijn gat op het strand kunnen gaan zitten'.

Er waren mensen in Menkies omgeving die vonden dat hij achterdochtiger had moeten zijn, zo blijkt uit telefoontaps in het dossier. Zijn moeder informeerde in 2010 al eens bezorgd of er bekenden van hem vastzaten en Menkies vrienden konden zich onderling opwinden over zijn gebrek aan wantrouwen.

'Ik denk bij mijzelf what the fuck wanneer word je nou een keer volwassen. Die gasten gebruiken je elke keer weer voor hun shit en jij denkt maar dat het altijd maar goed is. Het is in jouw ogen misschien ook onschuldig, maar je weet niet waar HUN achteraf mee bezig zijn. Dat weet je gewoon niet.'

(Verslag van telefoongesprek waarin vriendin Larissa het over Menkie heeft, november 2010)

Maar wantrouwen had Menkie in het geheel niet en ook in zijn omgeving in Barcelona twijfelde niemand aan de Surinaamse vriendengroep die steeds vaker bij hem over de vloer kwam. Menkie nam ze voortdurend mee naar het trainingscomplex van Barcelona, er werd gevoetbald, gegeten en gefeest - met voetballers, met mooie vrouwen, pokerspelers en zakenrelaties.

Het was het leven zoals Menkie dat het liefst leefde. Hij had niet veel geld, maar wel de vrienden die voor hem de diners, de auto's en de feesten betaalden. In ruil daarvoor zorgde hij ervoor dat alles op rolletjes liep en dat de deuren bij FC Barcelona altijd open stonden.

Reizen

Gereisd werd er flink. In eerste instantie voetbalreisjes, maar toen zijn vriendschap met Piet W. aantrok, nam ook het aantal pleziertripjes toe. Trips waarvan de recherche overigens vermoedt dat die bedoeld waren om drugstransporten voor te bereiden. Menkie ging naar Cuba, naar Jamaica voor 'een reggaefestival' en naar Brazilië, waar ze in 2011 'werden uitgenodigd door Jay Z en Beyoncé' voor het muziekfestival Rock in Rio.

In tegenstelling tot wat justitie denkt, hebben al die reizen 'niets, nooit niet met transporten van drugs te maken', aldus Menkie tijdens één van zijn verhoren. Dus ook niet die ene trip die hij in juli 2011 maakte naar Jamaica, met onder meer Piet W. Het gezelschap verbleef daar in het luxueuze Half Moon Resort, waar Menkie tijdens een uitstapje naar een toeristische hennepplantage met zijn Blackberry foto's schoot van Piet en vrienden die 'met pistolen van het merk Glock' poseerden en die 'ook tussen de broeksband droegen op het hotelcomplex' - aldus het dossier.

De foto's waren grappig bedoeld, met ongeladen pistolen tijdens een goedbedoelde Bob Marley-tour over het eiland, zo luidt de verklaring. De pistolen waren beschikbaar gesteld door plaatselijke politieagenten die in hun vrije tijd toeristen beveiligden.

De dope, zegt Menkie aan het einde van zijn verhoor, kan hem 'gestolen worden'. Hij doet daar niet aan mee. Hij vindt 'het belangrijk hoe het met mensen gaat', en zegt 'drugs niet nodig te hebben'. Hij is 'gezegend met de deuren die voor hem zijn geopend'. Hij is 'een gezegend mens'.

Megaonderzoek naar wereldwijde drugssmokkel

Vandaag beslist de rechtbank in Rotterdam of Menkie W., Piet W. en twee medeverdachten in voorarrest blijven of dat zij het vervolg van het Tidore-onderzoek in vrijheid mogen afwachten. Zij zitten sinds eind april vast, een vijfde verdachte werd tussentijds vrijgelaten.

Justitie vermoedt dat zij verantwoordelijk zijn voor de aanschaf en het vervoer van en handel in grote partijen cocaïne in Zuid-Amerika en Afrika. De eindbestemming van de drugs was West-Europa. Justitie spreekt van 'een criminele organisatie' die eveneens grote hoeveelheden geld zou hebben witgewassen.

De Nationale Recherche zette begin 2010 een onderzoek in gang na de onderschepping van 1.017 kilo cocaïne in een container met whisky in de haven van Rotterdam. Het onderzoek richt zich inmiddels ook op de smokkel van 400 kilo cocaïne naar Hong Kong en een vangst van 1.500 kilo cocaïne in Kaapverdië.

Het onderzoek naar de megasmokkel is een van de grootste dat de Nationale Recherche ooit heeft gedraaid. Voor het onderzoek is samengewerkt met justitie in Spanje, Suriname, de Verenigde Staten en Hongkong. Tientallen telefoons zijn maandenlang afgetapt en de Amsterdamse woning van hoofdverdachte Piet W. werd vol gehangen met opnameapparatuur.

De zaak ligt politiek gevoelig vanwege de mogelijke betrokkenheid van de Surinaamse president Bouterse en diens zoon Dino bij drugssmokkel. In het dossier wordt onder meer beschreven hoe 'Bouta' (de koosnaam van Bouterse) en Dino volgens justitie bemiddelen bij een kwestie rond een neergestort smokkelvliegtuig en hoe een verdachte zou hebben meebetaald aan de verkiezingscampagne van Bouterse.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden