Meningen zijn een verdienmodel geworden

Ik ben ooit aan een onverantwoorde hoeveelheid meningen blootgesteld dankzij Sjors Fröhlich en zijn Stand.nl, het radioprogramma waarop mijn moeder nogal verzot was. Daar belde Jan en alleman in om z'n mening te lozen. Twitter bestond nog niet, de begrippen fact-free en post-truth evenmin. Maar dat willekeurige meningen een gouden toekomst hadden, was me toen al duidelijk.

Cabaretier sprak Dolf Jansen bij Pauw over de strijd tussen feit en mening.

Vrijdagavond sprak cabaretier Dolf Jansen bij Pauw over de strijd tussen feit en mening. De mening lijkt aan de winnende hand. Jansen toonde een filmpje waarin Newt Gingrich, de Republikeinse dweil, tijdens de presidentscampagne sprak over het gevoel van onveiligheid van de gemiddelde Amerikaan.

Interviewer: 'Maar we zijn veiliger. Er is minder misdaad.' Gingrich: 'Dat is uw mening.' Interviewer: 'Nee, dat is een feit.' Gingrich: 'Wat ik zei, is ook een feit.'

Het als feit vermommen van een gevoel moet toch wel het tegenovergestelde zijn van het waarlijk serieus nemen van dat gevoel. Maar probeer dat 50+-topman Henk Krol maar aan zijn verstand te peuteren. Diens nu al klassieke RTLZ-interview met Frederieke Hegger kwam vrijdag ook nog even voorbij.

'Ik merk dat u graag in boeken en in rapporten leest. Blijf dat doen en de kijkers thuis zullen niets van uw redenering snappen.'

Tekst gaat verder onder de video.

Dit weekend voegde beoogd vicepresident Mike Pence er bij ABC News nog eentje aan toe. Over Trumps uit de lucht gegrepen suggesties over verkiezingsfraude zei Pence: 'Het is zijn recht om zijn mening te uiten.'

Te laat voor Jansens bloemlezing was ook Jan Dijkgraaf, meningenventer die sinds maandag in meningen van anderen doet. Zijn blanco GeenPeilprogramma wordt geheel opgetrokken uit de mening van het volk. Bij Humberto Tan kondigde de lijsttrekker weliswaar aan 'lekker zijn mening te blijven geven', maar ook dat hij zal gaan stemmen wat de GeenPeilers hem opdragen. Tafelgenoot Remko Veldhuis leunde iets voorover en zei, op de toon van iemand die zojuist heeft gehoord dat zijn broer met z'n moeder gaat trouwen omdat er sprake is van wederzijdse genegenheid: 'Je meent het echt, hè.'

Dat was maandag. De dag waarop ze bij Voetbal Inside het publiek altijd laten bepalen wie de Speler van het Weekend is geworden. Feyenoord-spits Jørgensen won en Johan Derksen, die Ayoub van Utrecht had voorgedragen, klaagde dat het toch altijd een Feyenoorder werd, omdat Feyenoordfans nu eenmaal het fanatiekst stemmen. Het programmaonderdeel wordt gesponsord door Gillette. Hoe meer mensen stemmen, hoe meer scheermesjes er aan de man gebracht worden. Op zich onschuldig, maar dat is wat er met de mening is gebeurd. Hij is handelswaar geworden, een verdienmodel. In de krant, in de politiek en misschien nog wel het meest op tv. Meningen, overal.

Feiten zijn dat ene goeie product in de discountwinkel dat je nauwelijks kunt terugvinden tussen alle goedkope shit. Hoogste tijd om ze prominent in de etlage te zetten, voor we ze niet meer als feiten herkennen.

Da's dan mijn mening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.