Mengvorm moet impasse over WAO doorbreken

De nieuwe WAO zal niet volledig door verzekeraars worden uitgevoerd. Het Centraal Planbureau (CPB) acht het berekende voordeel van elfmiljard euro ‘discutabel en niet plausibel’....

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

Dat melden bronnen in Den Haag. Volgens het CPB hoeft de verwachte instroom in de WAO, ondanks de recente daling, niet naar beneden te worden bijgesteld. Het planbureau verwacht dat in 2008 18duizend mensen een beroep doen op een gedeeltelijke uitkering.

Privatisering – uitvoering door verzekeraars – kost volgens het CPB tussen 2006 en 2015 3,5miljard euro. Dat geld is nodig om reserves op te bouwen van waaruit verzekeraars de uitkeringen kunnen betalen. Het bedrag is weliswaar lager dan de zes miljard waar het kabinet eerder vanuit ging, maar de coalitie vindt het te hoog om op de koop toe te nemen.

CDA en D66 pleiten achter de schermen voor privatisering met het UWV als vangnet. Om te voorkomen dat werknemers onverzekerd rondlopen, kan de publieke uitkeringsinstantie UWV dienen als achtervang.

Volgens de VVD is dit echter nog ingewikkelder dan de plannen van minister De Geus (Sociale Zaken). ‘Hoe vinden we de mensen die niet verzekerd zijn?’ De liberalen zien het liever andersom: de WAO wordt dan (net als nu) uitgevoerd door het UWV, maar bedrijven kunnen zich daaraan onttrekken door zich op eigen initiatief bij een private verzekeraar te melden.

Dit voorstel komt dicht bij de hybride oplossing van minister De Geus. De CDA-bewindsman wil dat werkgevers de uitvoerder van hun arbeidsongeschiktheidsverzekering zelf kiezen: een private verzekeraar of het publieke UWV. Door de concurrentie die zo ontstaat, blijven in de visie van De Geus de premies laag.

De coalitie praat vandaag verder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden