'Meneer Madlener, mensen die hun leven riskeren voor vrijheid verdienen respect'

Mensen die hun leven geriskeerd hebben voor politieke vrijheid verdienen applaus. De PVV had dan ook moeten klappen voor de moedige opstandelingen die de Sacharov-prijs in ontvangst namen, betoogt columniste Ferdows Kazemi.

De PVV heeft een behoorlijk enerverende week achter de rug. Unieke ideeën en acties volgden elkaar op, de één na de ander. Het begon met het voorstel van Machiel de Graaf, PVV-raadslid en woordvoerder Integratie in Den Haag, om boerenkool met worst te serveren op de Landelijke Naturalisatiedag in plaats van hapjes van de wereldse keuken.

Ik zou voor stamppot rauwe andijvie gekozen hebben met Nederlandse spekjes. Die droge boerenkool? Nee, dank u! En de worst, ook dat vleesafval hoef ik niet te hebben. Maar ieder zijn smaak, zou ik zeggen.

En toen kwam het voorstel van Kamerlid Leon de Jong om een koffiehuizeninspectie in te voeren. Dit omdat 'te vaak blijkt dat vooral niet-westerse allochtonen aangeven niet te willen werken, terwijl ze dat wel kunnen'. 'Henk zou zich suf werken terwijl Achmed in bed blijft liggen.' Op zich een prima voorstel. Ik ben alleen bang dat hij Achmed niet in de koffiehuizen treft. Hij ligt namelijk in bed, terwijl inspecteur Henk in het koffiehuis koffie zit te drinken. Ik zou een bedinspectie instellen.

En toen de Sacharov-prijs in het Europees Parlement. Nee, de PVV applaudisseert niet voor de Arabische mensenrechtenactivisten.
Om hun twee buitengewoon domme voorstellen - boerenkool en koffiehuizencops - kan ik nog lachen. Maar hun actie in het Europees Parlement maakt me woedend en verdrietig. Het gaat hier niet om een mengseltje van aardappels en groente met een stukje vleesafval erbij en de migranten die dat wel of niet moeten eten. Het gaat hier om een fundamentele kwestie. Om de rechten van de mens, afgezien van zijn geslacht, godsdienst, afkomst, kleur enz. Het gaat hier om de pilaren waarop onze beschaving en democratie gebouwd zijn. De PVV vindt eigenlijk dat de moslimactivisten, die hun vrijheid en leven geriskeerd hebben om de dictators te verdrijven, niet in aanmerking komen voor de Sacharov-prijs. De prijs die onder andere aan mensen uitgereikt wordt die voor de fundamentele rechten van de mens opkomen.

Moedige mensen

Leuk geprobeerd, europarlementariër Madlener, door achteraf die twee activisten 'moedig' te noemen, en de voorstanders van deze Sacharov-prijs hypocriet. Maar daar trappen we niet in. De angst van uw partij voor een islamitisch bewind in Arabische landen heeft u allen altijd weerhouden om de volkerenopstand tegen de dictators in die landen te waarderen. Vanuit het oogpunt van uw partij zijn die zogenaamd 'moedige' mensen eigenlijk domme activisten die hun landen in de schoot van de islam duwen. De islamparanoia van uw partij heeft u en uw partijgenoten blind gemaakt voor het feit dat democratie een proces is. Een land dat eeuwen te maken gehad heeft met ondemocratische regeringen, naast de aanwezigheid van onderdrukkende culturele en religieuze elementen, tover je niet binnen enkele maanden om tot een democratisch land, zoals wij die in het westen kennen. Onze westerse democratische modellen zijn niet zomaar toepasbaar op de situatie in die landen.

Ik dacht dat uw partij goed op de hoogte was van onze joods-christelijke geschiedenis. Ook daarin blijkt zij echter te kort te schieten. Als u zich zou verdiepen in die geschiedenis, waar uw leider zo trots op is, zou u weten hoe onze democratie tot stand gekomen is. Ik kan het u samenvattend vertellen, maar dat doe ik niet. Daar kunt u beter zelf achterkomen, in plaats van nog een kopje koffie te drinken, en het risico te nemen om de koffiehuizencop op bezoek te krijgen.

Prijs
Maar ik wil u wel kort over de recente geschiedenis van mijn moederland vertellen. Het Iraanse volk kwam 33 jaar geleden in opstand tegen de dictator, bekend als Sjah van Perzië, en verdreef hem. Toevallig wilde dat 'moedige' volk een islamitische regering. Zodoende zit zij al drie decennia opgescheept met dat islamitische regime dat vele malen erger is dan de Sjah. Maar de kinderen van de mensen die toen massaal de straat op gingen tegen de Sjah, hebben nu genoeg van hun islamitische autoriteiten. Ze hebben echter de ervaring van hun ouders nodig gehad om tot deze conclusie te komen. Het feit dat de Iraanse bevolking toen met 99 procent van de stemmen voor een islamitisch systeem koos, betekent dat zij niet toe was aan democratie zoals wij hier kennen. Maar dit wil niet zeggen dat hun opstand van toen of hun keuze voor een islamitisch systeem fout was. Het Iraanse volk is een islamitisch volk, en zou altijd haar heil in een islamitisch regime blijven zoeken, zonder deze ervaring. Zij moest deze hoge prijs betalen om los te komen van haar illusie dat slechts de islam de bevrijding van de mens waarborgt.

Hoe onrealistisch kunnen we zijn om te denken dat mensen met een islamitische achtergrond, die sterk aanwezig is in alle facetten van hun leven, opeens democratisch kunnen worden? Democratie is een proces dat decennia in beslag neemt, om als systeem zich te kunnen vestigen in landen waar eeuwen de volkeren onderdrukt zijn.

Ik vrees dat niet alleen u, meneer Madlener, maar ook uw nazaten heel lang, vele kopjes koffie moeten drinken voordat ze democratie in het Midden-Oosten mee kunnen maken. Tot die tijd moet u genoegen nemen met (islamitische) opstanden waardoor de ene dictator na de ander verdreven wordt!

Bittere smaak

En... hypocrieten die volgens aan de ene kant met dictatoren dealen en aan de andere kant applaudisseren wanneer de onderdrukten de Sacharov-prijs ontvangen voor hun heldendaden. Van dat soort volk heb ik wel last. Maar dat geeft mij geen recht om niet te applaudisseren voor mensen die hun leven geriskeerd hebben voor vrijheid, en niet stil te staan uit respect voor mensen die door de dictators vermoord zijn.

Goed dat uw kopje koffie u gesmaakt heeft, nadat u een bittere smaak achtergelaten hebt bij die twee 'moedige' mensen die toeschouwers waren van uw laffe daad in het Europees Parlement! U heeft geen blijk gegeven van uw bewondering voor hun 'moed' en zij hebben geen blijk gegeven van hun walging voor uw lafheid. Jullie staan quitte. Een lafaard en een held die op gelijke voet staan, dat maak je niet zo gauw mee. Gefeliciteerd!

Ferdows Kazemi is een Iran geboren publiciste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden