Meneer Antoine

escheidenheid is niet het sterkste punt van Antoine Bodar, een rooms-katholieke priester die door redacties van tv-programma's vaak wordt uitgenodigd om ergens over mee te praten. Hij zegt altijd ja.


Op antoinebodar.nl, een 'officiële website, opgezet voor Antoine Bodar', wordt hij als volgt geïntroduceerd: 'Antoine Bodar, verfoeid en geliefd door helderheid van geloofsgetuigenis, schroomt niet te spreken over Christus en Zijn Kerk en aldus zaken bij de naam te noemen - tegen de waan van de week in.'


Logisch dus dat Bodar door de redactie van Knevel en Van den Brink was gevraagd om ook eens een uitzending te presenteren. Maandag schoof hij voor de eerste keer aan, in zijn werkplunje. De gevolgen waren verschrikkelijk.


Daar konden we natuurlijk op wachten. Voor Andries Knevel en/of Tijs van den Brink is het presenteren van het programma al een hele klus. Voor de meeste amateurs is het veel te hoog gegrepen.


De EO had beter moeten weten. Eerst mocht Knevel twee weken op vakantie, daarna Van den Brink. Waarom dit programma nog steeds Knevel en Van den Brink heet, is een raadsel. Vervangers van het vakantievierende duo Pauw en Witteman die zelf op vakantie gaan, het kan allemaal, in Hilversum.


Soms pakt het goed uit, zoals vorige week toen Metro-columniste Ebru Umar in een gloedvol betoog 'de islamisering van Nederland' attaqueerde en gewag maakte van honderden bedreigingen door mensen die zij, nota bene aan een EO-tafel, 'godsdienstgekkies' noemde. Dat zou ze waarschijnlijk allemaal ook zonder de voorzetjes van Arend-Jan Boekestijn hebben gedaan, maar goed, de oud-politicus maakte er tenminste geen zooitje van.


Dinsdag excelleerde econoom-journalist Mathijs Bouman aan de zijde van Knevel. Ontspannen, goed geïnformeerd en alert haalde hij het einde van de uitzending. Natuurtalentje, Bouman.


Antoine Bodar zat maandag aan het hoofd van een tafel met twee vrouwen van wie een dochter was vermoord, de moeders van Milly Boele en politieagente Gabrielle Cevat. Om onduidelijke redenen werden ze door Bodar 'mevrouw Tineke' en 'mevrouw Marga' genoemd, een idiote en kleinerende aanspreekvorm.


De aanloop naar het gesprek deed al het ergste vrezen. Bodar leest geen kranten of nieuwssites. Hij bleek nog nooit gehoord te hebben van een 3D-printer. In een discussie met een wetenschapsjournalist over de 'kweekburger' liet hij zich ontvallen dat hij - dit is dus echt gebeurd - nog nooit een hamburger heeft gegeten.


Knevel, met een ongelovige blik: 'Echt niet?'


Bodar, zalvend: 'Tot op heden niet.'


Het gesprek met Tineke Boele en Marga Koenen ging over vergiffenis, wraakgevoelens en het leven na de dood van een kind. Bodar wilde van Marga Koenen weten of God iemand voor haar was. Nee, zei ze, hij heeft me compleet in de steek gelaten.


Het werd nog erger, met het akeligste bruggetje uit de moderne televisiegeschiedenis. Marga Koenen sprak over vergeving en zei dat ze daar niet toe in staat is. U bent daar open over, constateerde Bodar. Onmiddellijk daarna wendde hij zich tot de volgende gast, zonder overgang en zonder gevoel. 'Robert van de Roer, u bent diplomatiek deskundige, volgens de Amerikanen is er een dreiging van terrorisme.'


Als God keek, zag hij dat het slecht was. Gauw een documentaire op Nederland 2 dan maar, Alles voor een lach, over een Nederlandse stand up-comedian die nog steeds hevig wordt gemist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden