Men neme enkele platen geplakte bamboe

In deze rubriek wordt elke week een product met een milieuclaim bekeken...

Loethe Olthuis

Zoekt u een duurzame keuken? De meeste keukens zijn gemaakt van geperste houtvezelplaten, de duurdere van massief hout (eiken, grenen). Van beide valt de milieubelasting mee. Gelamineerde en massieve houtdelen komen vooral uit Europees productiebos met naaldhout, waar de kap weinig natuurschade veroorzaakt. Spaanplaat, hard- en zachtboard en MDF worden gemaakt van Europees resthout en snoeihout. Voor alle hout en vezels geldt dat de milieubelasting veel lager is als ze afkomstig zijn uit goed beheerd bos (FSC, Keurhout Duurzaam).

Plaatmateriaal wordt geperst, wat veel energie vergt. En ‘gebonden’ met kunsthars(lijm), een aardolieproduct. Het is niet zo goed voor het milieu, verhindert recyclen en bevat formaldehyde, een irriterend gas. Tri- en multiplex bevatten dat meestal minder, hardboard en (gelamineerd) hout bevatten nauwelijks of geen lijm. Als er een KOMO- of U- (Überwacht)-keurmerk op staat weet je dat aan de Europese norm voor formaldehyde wordt voldaan. Voor zagen en dergelijke van hout en plaat is ongeveer evenveel energie nodig.

Nieuw op keukengebied: bamboe. Het merk Kitchzen noemt zijn keukens van massief bamboe extra duurzaam. Bamboe is keihard en groeit erg snel (20 meter in 2 maanden), waardoor de opbrengst veel hoger ligt dan bij hout. En het uitgebreide wortelstelsel gaat erosie rond de plantages tegen. Bamboe krijgt (nog) geen FSC-keurmerk: officieel is het een grassoort.

Om schimmels en insecten te doden moet verse bamboe worden geconserveerd. Dat gebeurt bij Moso, de leverancier van de Kitchzen-bamboe, met een stoom-/drukproces of baden in waterstofperoxide, dat niet erg schadelijk is voor het milieu. De energie komt uit bamboeafval. Bij het plakken van bamboeplaten wordt wel kunsthars gebruikt, maar Kitchzen-bamboe heeft het KOMO-keurmerk.

Maar het grootste probleem is de afstand China-Nederland. Europees hout wordt vooral per vrachtauto vervoerd. De bamboeplaten komen over zee, relatief duurzaam, maar door de afstand valt de CO2-uitstoot hoger uit, zegt Milieu Centraal.

Bamboe als houtvervanger heeft alles bijeen een ‘milieucijfer’ vergelijkbaar met dat van plaatmateriaal, beter dan van tropisch hardhout en lager dan van Europees hout. Maar voor wie bamboe wil, is de keuken van Kitchzen een goede keuze.

Loethe Olthuis

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden