'Men leeft hier vlot en makkelijk'

De maagd Maria als Mystieke Roos en Gouden Woning.

Bovenaanzicht van de Plazza del Campo in Sienna, met in het midden de Fonte Gaia, de marmeren fontein. De foto van het plein voor het Palazzo Publico ( stadhuis ), is gemaakt vanaf de 102 meter hoge Torre del Magnia. Beeld anp

Siena, 29 september 1908

Men leeft hier in dit zuidelijke land vlot en makkelijk. Voor den noorderling, den barbaar, is het een bedwelming. De wijn, de voortreffelijke chianti waarin men de vrucht nog naproeft, vonkt in de glazen; de zon straalt uit een blauwsten hemel; welluidend klinkt de taal; de aarde met haar tuinen, haar gelukkige heuvelen, ligt rond u als een paradijs.

Heden heb ik langen tijd voor de groote wandschildering van Simone Martini in de Sala delle Balestre van het Palazzo Pubblico gewijld: Onze Lieve Vrouw met het Kind op haar schoot, omgeven door vele heiligen; twee knielende engelen bieden haar offeranden aan welke als het ware de beden der menschen symboliseeren. Zij zit ten troon, de Koningin, en het Kind houdt zij op als een heerlijkheid. De vereering van de Moeder van Jezus, Advocata nostra, zooals zij genoemd wordt in het Salve Regina.

Ik zag haar als Zuivere Moeder, ik zag haar als Machtige Maagd, ik zag haar als Spiegel der Gerechtigheid en de Oorzaak onze vreugde; ik zag haar als Geestelijke Vaas, ik zag haar als Mystieke Roos, als Ivoren Toren, als Goudene Woning, als Morgenster, als Troosteresse der bedroefden, als Koningin der Hemelingen...

Doch plots voelde ik een angst, bijna stortte het paleis mijner vreugde ineen. Was mijn ontroering niet zoo groot om de loutere uitwendige schoonheid? Liet ik mij niet verblinden door den blinkenden glans van een poëem?

Pieter van der Meer de Walcheren (1880-1970). Ingekort fragment uit Mijn dagboek; 1913.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden