Men is een beetje bang voor mij'

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week journalist Francisco van Jole (46), presentator van het nieuwe televisieprogramma Is dat eigenlijk wel zo?...

TEKST WIM DE JONG

Waarom heeft u zichzelf zo getekend?

Dit is zoals ik mezelf zie: wat zachter dan ik bij veel mensen overkom. Mijn haar dat nooit goed zit. Die Sesamstraatwenkbrauwen.

De blik in mijn ogen die op afdwalende gedachten wijst. Die twee streepjes langs mijn neus - precies dezelfde als Leonard Cohen, mijn grote held en een van de meest stabiele factoren in mijn leven, ze heeft. En niet te vergeten mijn lachje. Ja, wat je ziet, is een lachje. Ik heb ook het idee dat ik regelmatig lach, maar op de een of andere manier ziet niemand dat.

Wat voor misverstanden roept uw verschijning zoal op?

Men is een beetje bang voor mij. Of mensen vinden mij snel arrogant.

Is dat iets wat u van jongs af aan al aankleeft?

Ja, dat heb ik altijd wel een beetje gehad. Terwijl ik dus eigenlijk verlegen en onzeker ben.

Bent u daarom zo'n einzelgänger?

Nee, dat ben ik omdat ik op mijn vrijheid ben gesteld. En ik weet niet of je dat van jezelf mag zeggen, maar ik ben ook wel redelijk non-conformistisch. Als ik me te veel moet aanpassen, word ik ongelukkig.

En u heeft er geen moeite mee dat dat misverstanden over uw arrogantie in de hand werkt?

Nee, dat is dan maar zo. Ik heb op zeker moment besloten dat ik er veel tijd mee verdoe als ik al die vooroordelen uit de weg moet ruimen. Take it or leave it.

Sinds wanneer weet u wat uw specifieke talenten zijn?

Wat schrijven betreft, weet ik dat al vanaf het moment dat ik kón schrijven. En dat ik daarin mijn eigen gang zou gaan, was ook meteen duidelijk. Ik heb me al op de lagere school nooit aan de opstelopdracht gehouden. Ik weet niet of ik zo'n enorm tv-talent heb, maar toen ik met mijn anti-hondenblad mijn eerste tv-optreden had, besefte ik direct wat een leuk medium het is.

Welke plaats neemt u in het Nederlandse medialandschap in?

Ik geloof niet dat het verstandig is je daarmee bezig te houden.

Wat is een terugkerende reactie van vakgenoten over u?

Daar hou ik me eerlijk gezegd ook niet zo vreselijk mee bezig. Wat in het algemeen geldt: you love him or you hate him.

Met welk verwijt wordt u in uw privéleven regelmatig geconfronteerd?

Dat ik altijd en overal te laat ben. Gelukkig weet iedereen dat in mijn omgeving. Dat vind ik wel slecht van mezelf. Het zal iets genetisch te zijn: mijn vader was ook zo.

Wat is het grootste compliment dat men u kan maken?

Dat ik een eyeopener heb bewerkstelligd.

Wat is de ergste belediging die men u kan toevoegen?

Ik krijg er veel over me heen gestort, dat maakt me misschien wel een beetje immuun. En de meeste beledigingen gaan over dingen die niet zo zijn. Als iemand beweert dat ik een zakkenvuller ben, volstaat een blik op mijn bankrekening.

Wat me echt wel kan raken, is als men beweert dat ik niet geïnteresseerd ben in mensen. Ik ben geen groepsdier, maar dat wil niet zeggen dat ik een hekel heb aan anderen.

Ik ben geen misantroop.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen blijven?

Als iemand die zich niet heeft laten foppen door de waan van de dag. Ik probeer toch altijd óver die waan heen te kijken - oké, dit is wat iedereen in het huidige tijdsgewricht denkt, maar is er misschien nog iets anders? Ik probeer te achterhalen wat voor andere aspecten eventueel bepalend zouden kunnen zijn, omdat je daarmee kan doordringen tot wat dan werkelijk belangrijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden