'Meltdown in drie kernreactoren Fukushima'

Uit een nieuwe analyse blijkt dat er na de tsunami op 11 maart in Japan toch een gedeeltelijke meltdown is geweest in drie reactoren van de Dai-ichi kencentrale van Fukushima. Eerder werd aangenomen dat er maar in één reactor een kernsmelting was geweest. Vandaag kwam de beheerder van de centrale, Tokyo Electric Power Co (Tepco), met nieuwe gegevens. Daaruit bleek ook dat delen van de brandstofstaven buiten de insluitingskamers terecht zijn gekomen.

Beeld Reuters

De situatie is ernstiger dan eerder werd erkend door de regering. "Officiële inschattingen zijn te optimistisch geweest", stelt Goshi Hosono, voorzitter van de taakgroep die de kernramp onderzoekt. "We hadden een voorzichtigere inschatting van de schade moeten maken, uitgaande van een slechter scenario".

Kort na de verwoestende tsunami begonnen de brandstofstaven in drie reactors te smelten. Hierbij kwamen grote hoeveelheden straling in de atmosfeer terecht. De gesmolten brandstofstaven kwamen terecht op de bodem van de drukvaten. De resten van de brandstofstaven vormen vooralsnog echter geen gevaar, omdat ze voortdurend worden gekoeld.

Dinsdag zijn deskundigen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) begonnen met een grootschalig onderzoek naar de kernramp. Volgens de leider van het team, Michael Weightman, gaan de onderzoekers 'op zoek naar informatie om te zien of de wereld lessen kan trekken uit de onfortuinlijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden'. Het team heeft een lange lijst met vragen ingediend en de autoriteiten gaan proberen deze vragen te beantwoorden, aldus Hosono.
Gezien de omvang van de ramp hebben deskundigen hun vraagtekens gezet bij de doelstelling van Tepco om de situatie bij de centrale begin volgend jaar volledig onder controle te hebben.

Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.