Melodieuze stem van het midden

POSTUUM..

AMSTERDAM Henk Neuman werd bij de NOS de ‘alduider’ genoemd, iemand die niet kon kiezen en daardoor geschikt was voor het NOS Journaal.

Afgelopen donderdag overleed commentator en voormalig Clingendael-directeur Neuman op 83-jarige leeftijd in een verpleeghuis in Den Haag. De laatste twintig jaar leidde hij een teruggetrokken leven, maar in de jaren zestig en zeventig was hij een van de bekendste radio- en televisiepersoonlijkheden. Elke zuil had toen zijn eigen vaste commentator voor de internationale politiek die paste bij de kleur van de omroep: Paul van ’t Veer voor de VARA, GBJ Hiltermann voor de AVRO en Anton Constandse voor de VPRO.

De KRO had met Henk Neuman de man van het midden, die dankzij zijn melodieuze spreekstem, zijn forse gestalte en bekende kale hoofd, het meeste gezag had. Op zondagmiddag even voor 12.00 uur gaf hij zijn visie op de wereld, een uur later gevolgd door Hiltermann. Voormalig Clingendael-medewerker Arnold Bakker: ‘Neuman manifesteerde zich daarbij als de meest erudiete. Zijn commentaren stonden bol van de citaten uit boeken.’

Neuman werd in Friesland geboren en begon na de oorlog zijn journalistieke carrière bij Het Parool. Na zijn diensttijd in Indië werd hij in 1953 redacteur buitenland bij het katholiek dagblad De Tijd en ontwikkelde zich hier tot een kenner over oorlogs- en vredesvraagstukken. De KRO ontdekte hem en in 1970 werd hij gevraagd directeur te worden van het Nederlands Instituut voor Vredesvraagstukken (NIVV).

Neuman was echter geen pacifist. Hij was een trouw KVP- en later CDA-lid. Van Agt vroeg hem zelfs nog een keer om minister voor Ontwikkelingssamenwerking te worden, maar Neuman weigerde. Hij bleef directeur van het NIVV dat in 1983 fuseerde met het NGIZ tot wat Instituut voor internationale betrekkingen Clingendael werd genoemd. Neuman werd de eerste directeur en bleef dat tot 1990.

Daarnaast kreeg hij aan de Katholieke Universiteit Nijmegen de leerstoel Geschiedenis van het Internationaal Veiligheidsbeleid sinds 1945. Neuman had met zijn standpunt voor de plaatsing van kruisraketten de status van onafhankelijk commentator toen al verspeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden