Melkveehouders schorten acties op

De protesterende melkveehouders van de Dutch Dairymen Board (DDB) schorten hun acties donderdag om middernacht op. Ze laten de melk dan weer ophalen door de zuivelfabrieken....

ANP

‘Er kan weer gemolken worden’, aldus Van Keimpema. Uit protest tegen de lage melkprijs leveren boze melkveehouders al ruim een week geen melk meer aan de melkfabrieken. Ook blokkeerden ze zuivelfabrieken, maar de laatste blokkade werd woensdag opgeheven. De acties worden nu opgeschort omdat er donderdag in Duitsland, waar boeren eveneens protesteren, wordt gesproken over aanpassing van de melkprijs.

Het hoofdbestuur van de European Milk Board, waarvan de DDB onderdeel is, praat in Berlijn met afgevaardigden van grote Europese zuivelbedrijven. Voorafgaande aan de gesprekken houden Duitse boeren nog een grote manifestatie in de Duitse hoofdstad.

Als het tot Europese prijsafspraken komt, zijn ook Campina en Friesland Foods daaraan gehouden, stelt Van Keimpema. De DDB accepteert overigens een uitnodiging van de Nederlandse producenten en landbouworganisatie LTO tot een open dialoog over de problemen in de melksector. De DDB ziet in minister Gerda Verburg van Landbouw een goede bemiddelaar in die gesprekken.

Volgens Keimpema zijn boeren blij dat de melkstop wordt opgeheven. ‘Het was moeilijk vol te houden’, aldus de voorzitter. Als de gesprekken in Berlijn echter onvoldoende resultaat opleveren, worden de acties onmiddellijk hervat, dreigt de DDB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden