Melkveehouders mogen blijven groeien na afschaf melkquota

Boerenbedrijven met melkkoeien mogen van het kabinet vanaf 2015 blijven groeien, zolang ze maar voldoende grond hebben om de mest van al hun dieren op uit te rijden. Voor het aantal varkens en pluimvee dat Nederlandse bedrijven mogen houden, blijft wel een maximum gelden. Dat hebben de staatssecretarissen Sharon Dijksma (Economische Zaken) en Wilma Mansveld (Milieu) vandaag bekendgemaakt.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) Beeld anp

De bewindslieden willen de melkveehouders vanaf april 2015, als het Europese systeem van melkquota vervalt, ruimte geven om economisch van deze veranderingen te kunnen profiteren. Maar de hierdoor verwachte toename van het aantal koeien mag niet zorgen voor nog meer problemen met de mest die schadelijk kan zijn voor natuur en milieu.

Mestoverschot
Dijksma en Mansveld streven ernaar om veehouders vanaf 2014 te verplichten hun mestoverschot te verwerken. Maar vooralsnog is onduidelijk of dat gaat lukken, omdat onzeker is of er voldoende mest verwerkt kan worden om het overschot weg te werken. Met de voorwaarde dat de mest op eigen grond moet worden uitgereden wil het kabinet boeren stimuleren om ook hun grotere groepen koeien in de wei te laten grazen.

Voor het totaal aantal varkens en pluimvee blijft wel een grens gelden om zeker te weten dat ook hier niet meer mest wordt geproduceerd. Veehouders kunnen wel uitbreiden maar alleen als zij de zogeheten dierrechten kopen van een collega. Dijksma wil in 2016 bekijken of die grens in 2018 ook kan worden losgelaten. Het Planbureau voor de Leefomgeving gaf eerder aan geen groei te verwachten in deze sectoren.

Staatssecretaris Wilma Mansveld. Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.