'Melketiers funest voor arbeidsmarkt'

'De Melkertbanen zijn helemaal niet zo succesvol. Het gaat niet alleen om nieuw, 'additioneel' werk. Naar schatting de helft van de 40 duizend Melkertbanen vervangen gewone banen....

Jasper Faber, onderzoeker van instituut Nyfer, is sceptisch over het effect van Melkertbanen. 'Gesubsidieerde werkers kosten de werkgever niets. Dus was het erg aantrekkelijk werknemers te vervangen door gesubsidieerde werkers. Niet door ontslag van de één en contracteren van de ander. Maar door het overnemen van werkzaamheden. Of vervulling van vacatures.'

In de opmaat naar de verkiezing van de Tweede Kamer en de kabinetsformatie staat de toekomst van het gesubsidieerde werk ter discussie. De Sociaal-Economische Raad, SER, en de Raad voor Werk en Inkomen, RWI, werken aan adviezen. Zij willen van de gesubsidieerde banen 'gewone' banen maken.

'Dat is een politieke keuze', vindt Faber. 'Dan gaat het erom of we dat werk als samenleving van belang vinden. Het is prima om van de gesubsidieerde banen gewone banen te maken. Maar reserveer ze dan ook niet meer voor langdurig werklozen.'

- Wat schortte aan Melkertbanen ?

'Melkertbanen waren funest voor de arbeidsmarkt. De Melketiers kregen een contract voor onbepaalde tijd. Er was geen plicht tot doorstroming. Waarom zou iemand de veiligheid van een vaste baan opgeven om ergens anders op proeftijd te gaan ?

'Het feit dat iemand Melketier is, werkt stigmatiserend. Zeg bij sollicitaties nooit dat je een Melkertbaan had of hebt. Dat is ook een argument om van de gesubsidieerde banen gewone banen te maken.

'In feite is met de Melkertbanen een kunstmatig tekort gecreëerd aan werknemers voor eenvoudig werk. Tijdens de hoogconjunctuur had deze groep waarschijnlijk ook zelf werk kunnen vinden. Door het tekort hebben werkgevers nu juist geïnvesteerd in mechanisatie van dit werk. In plaats van het inhuren van afwassers zijn nu misschien wasmachines gekocht.

- Wat kan verder verbeterd worden ?

'Mensen kunnen veel meer zelf dan sociale diensten en arbeidsbureaus denken. Het merendeel van de mensen die in 1994 onbemiddelbaar werden geacht, heeft intussen een baan. Alle experimenten in het buitenland geven aan dat eenderde van de deelnemers aan arbeidsmarktmaatregelen binnen een jaar werk vind. Wat je ook doet. In Oostenrijk hebben ze gekeken hoe dat werkte met mensen met meervoudige problemen zoals alcohol, drugs, schulden. Ook van die groep vond eenderde binnen een jaar werk.

'We moeten die mensen niet stigmatiseren maar een handje helpen. Niet door ze voor onbeperkte tijd een gesubsidieerde baan te geven maar tijdelijk. In Duitsland zijn daar goede ervaringen mee opgedaan. Geef werkgevers de mogelijkheid om kansarme werkzoekenden aan te nemen tegen 80 procent van het reguliere beloning. De helft van dat loon zou een halfjaar gesubsidieerd kunnen worden. Na een halfjaar wordt het salaris verhoogd tot het gewone niveau. Tegelijk wordt de subsidie geleidelijk verminderd. Zo'n systeem blijkt uitstekend te werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden