Melkert ziet weer rol in Nederlandse politiek

Voormalig PvdA-leider Ad Melkert ziet voor zichzelf weer een rol in de Nederlandse politiek. Hij zei dat vandaag bij de presentatie van een rapport van een PvdA-commissie dat een links antwoord probeert te geven op de economische crisis.

Ad Melkert (rechtsvoor) krijgt applaus bij zijn vertrek uit de Tweede Kamer in 2002. Beeld anp
Ad Melkert (rechtsvoor) krijgt applaus bij zijn vertrek uit de Tweede Kamer in 2002.Beeld anp

'Dit rapport is al een rol in de politiek', vindt Melkert, voorzitter van de commissie. En verder sluit hij niets uit. Hij heeft geleerd dat je 'in de politiek nooit nooit moet zeggen'. Of hij bijvoorbeeld volgend jaar de nieuwe Nederlandse eurocommissaris zou willen worden? 'Dat is iets waar ik weinig over te zeggen heb.'

Melkert was in de jaren 90 Kamerlid, minister en fractieleider van de PvdA. In 2002 trad hij terug toen de partij onder zijn lijsttrekkerschap een zware verkiezingsnederlaag leed. Het was kort na de moord op Pim Fortuyn, waarbij 'de kogel van links kwam'.

De economische crisis van dit moment kwam van rechts, is de analyse van de commissie-Melkert. Te lang is gedacht dat de vrije markt alle economische problemen zou kunnen oplossen. De crisis die in 2008 uitbrak, heeft laten zien dat dit beleid 'zichzelf in de staart bijt', meent Melkert.

Het rapport, waaraan een jaar is gewerkt, pleit voor een grotere sturing door de overheid. Er moet in de EU niet meer alleen worden gekeken naar het begrotingstekort. Daarnaast moet er ook een norm voor de werkloosheid komen. Die zou maximaal 5 procent moeten bedragen. Ambitieus, erkent Melkert, maar het verleden heeft geleerd dat het kan.

Economie meer stimuleren
Volgens de PvdA-commissie moeten Brussel en Den Haag de economie meer stimuleren. Tijdelijk kan dat leiden tot een tekort, maar de ervaring in de VS leert dat het uiteindelijk resultaat een hogere groei, minder werkloosheid en uiteindelijk ook een lagere staatsschuld is.

De commissie doet een reeks van voorstellen om het economische tij te keren. Meer investeren in duurzaamheid, lagere lasten op arbeid tegenover hogere belastingen op milieu, winst en vermogen, een betere arbeidsverdeling tussen mannen en vrouwen en een grotere rol van de Europese Investeringsbank.

Zonder radicale maatregelen ziet Melkert het somber in voor de economie. 'Na de zeven magere jaren komen niet automatisch de vette.'

Het rapport wordt aangeboden aan partijvoorzitter Hans Spekman, die de commissie-Melkert instelde. In februari komt het aan de orde op een PvdA-congres.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden