Melkert wilde Ctsv-onderzoek beperken om Linschoten te beschermen

Uit angst voor de positie van VVD-staatsecretaris Linschoten van Sociale Zaken heeft PvdA-minister Melkert de regeringspartijen in de Tweede Kamer begin april onder druk gezet het onderzoek naar de crisis bij het College van toezicht sociale verzekeringen (Ctsv) beperkt te houden....

MILJA DE ZWART

Van onze verslaggeefster

Milja de Zwart

DEN HAAG

De commissie-Van Zijl, die de Ctsv-crisis onderzoekt, heeft dit vernomen van de meest betrokken kamerleden, waarmee zij vorige week in beslotenheid heeft gesproken. De commissie hoort vanmiddag minister Melkert en staatssecretaris Linschoten. 's Ochtends doen de drie ontslagen bestuursleden van het Ctsv, Van Leeuwen, Van Otterloo en Van Rooijen, hun verhaal. Daarna begint de commissie aan haar eindrapport, dat zij 24 juni hoopt af te ronden.

Melkert en Linschoten hebben op 1 april, een dag voordat de Tweede Kamer zou besluiten tot het Ctsv-onderzoek, de fractiewoordvoerders Sociale Zaken van PvdA, VVD en D66 onder druk gezet het onderzoek beperkt te houden tot de toekomst van het college. Zij wilden dat de commissie het verleden, en vooral de relatie tussen Sociale Zaken en het Ctsv, zou laten rusten. D66-kamerlid Schimmel en haar PvdA-collega Van Nieuwenhoven hebben duidelijk gemaakt dat zij hiervan niet gediend waren. De commissie-Van Zijl kreeg de volgende dag een zeer uitgebreide opdracht mee.

Melkert heeft achteraf in de Tweede Kamer verklaard dat hij het een goed gebruik vindt tussen coalitiepartners om zulke zaken te bespreken. 'Ik heb in een vorige kabinetsperiode - zij het vanuit een andere functie - goede ervaringen opgedaan met het regelmatig gelijkzetten van de klokken.'

Volgens Melkert was de 'enige vraag' die aan de orde was op de bijeenkomst 'vermijden dat er stagnatie optreedt in de gezondmaking van de situatie bij het Ctsv'. Maar de vergelijking met het visserij-onderzoek wijst erop dat angst voor de gevolgen voor persoonlijke posities de werkelijke achtergrond was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden