Melkert wil geen debat over boycots tegen kinderarbeid

Geen vruchteloos debat over de zin van een boycot van producten die zijn gemaakt door kinderen, geen niet te stoppen opeenstapeling van verwijten, maar een serieuze zoektocht naar overeenstemming over het afschaffen van de meest abjecte vormen van kinderarbeid....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Minister Ad Melkert van Sociale Zaken gaf dinsdag, aan de vooravond van deze bijeenkomst, een opsomming van de volgens Nederland meest schrijnende uitingsvormen van kinderarbeid: de slavernij van kinderen; de verkoop en smokkel van kinderen; het misbruiken van kinderen voor prostitutie, pornografie en drugssmokkel; het inzetten van kinderen voor bij uitstek ongezond en gevaarlijk werk. Nederland zal overigens aandacht vragen voor de positie van zeer jonge kinderen en meisjes.

Melkert citeerde bij zijn opsomming uit een recente studie van de Internationale Organisatie voor Arbeid (ILO), mede-organisator van de conferentie. Volgens de ILO verricht eenderde van de circa 250 miljoen kinderarbeiders werk dat zeer schadelijk is voor hun gezondheid en welzijn.

Het is deze groep die volgens Nederland het meest dringend hulp behoeft. De vicieuze cirkel van armoede en kinderarbeid kan volgens Melkert worden doorbroken met het aanbieden van alternatieven, in het bijzonder onderwijs.

Volgens de ILO-studie werkt in Afrika ten zuiden van de Sahara 40 procent van alle kinderen. In Azië en Latijns Amerika is dat 20 procent. In absolute termen heeft Azië het grootste aantal kinderarbeiders: 61 procent van het totaal.

Ook in geïndustrialiseerde landen komt kinderarbeid voor (met name seizoenswerk), maar de uitingsvormen zijn er minder schrijnend dan in de Derde Wereld. Zorgwekkend is dat een toenemend aantal kinderen te werk wordt gesteld in de seksindustrie.

Nederland hoopt dat de ILO-lidstaten over twee jaar 'bindende normen' zullen aanvaarden overgeleidelijke eliminatie van kinderarbeid. De conferentie in Amsterdam moet een eerste stap zijn in die richting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden