Melkert wijst meer bijverdienen af

Minister Melkert van Sociale Zaken voelt niets voor uitbreiding van de regeling die het aan werklozen met een bijstandsuitkering toestaat bij te verdienen zonder een korting op de uitkering....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het PvdA-kamerlid Noordam wil, gesteund door D66, CDA en een aantal kleinere partijen, de regeling uitbreiden die Melkert heeft voorgesteld. De bewindsman wil alleenstaanden met kinderen onder de vijf jaar en ouderen het recht geven om bij te verdienen.

Ze mogen 150 gulden per maand vrij 'schnabbelen' zonder dat dat gevolgen heeft voor de uitkering. Van de inkomsten daarboven mogen ze de helft houden tot een maximum van 275 gulden. Tot nu toe is bijverdienen in de regel niet toegestaan, tenzij sociale diensten er wel toestemming voor geven.

Volgens Noordam moet in de landelijke regeling van Melkert worden vastgelegd dat ook anderen met een bijstandsuitkering het recht op bijverdienen krijgen. Ze denkt aan bijstandmoeders met oudere kinderen, langdurig werklozen, of mensen met een handicap die niet meteen een volledige baan kunnen krijgen.

Melkert betoogde dat uitbreiding van zijn voorgestelde regeling helemaal niet nodig is. Gemeenten hebben nu al de vrijheid om in individuele gevallen uitkeringsgerechtigden toe te staan meer bij te verdienen. Bovendien kunnen zij een premie uitdelen als een uitkeringsgerechtigde een baan krijgt. Hiervan wordt volgens een onderzoek van Melkerts departement goed gebruik gemaakt.

Op een ander punt, extra inkomenssteun voor ouderen met alleen een AOW-uitkering, krijgt de Kamer waarschijnlijk wel haar zin. Een meerderheid wil dat de bestaande steunmaatregel voor AOW-ers wordt toegespitst op de groep die weinig of niets extra krijgt bovenop de AOW-uitkering. De belastingaftrek voor ouderen zou daartoe gebruikt moeten worden.

Dit en volgend jaar trekt het kabinet vierhonderd miljoen gulden uit voor deze aftrek, die voor 90 procent van de AOW-ers een koopkrachtverbetering oplevert. PvdA, D66 en VVD willen dat de aftrek alleen gebruikt wordt voor de laagste inkomens in de groep van 65-plussers.

Hoe dat in de praktijk gebracht moet worden is nog onduidelijk. De regeling wordt nu automatisch toegepast op alle belastingplichtigen van 65 jaar en ouder. Straks zal de groep die in aanmerking komt waarschijnlijk een speciaal formulier worden toegestuurd, dat ingevuld moet worden geretourneerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden