Melkert vindt lagere lasten voor alle banen en werkgevers te duur

Minister Melkert van Sociale Zaken houdt, ondanks verzet van de VVD, vast aan zijn wens lastenverlichting alleen te geven aan werkgevers die laaggeschoolden in dienst nemen....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

In een gastcollege aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit rekende hij voor dat vier miljard algemene lastenverlichting goed is voor een bonus voor werkgevers van zeshonderd gulden per jaar per baan. Die bonus wordt zesduizend gulden per baan als de vier miljard alleen wordt besteed aan het verlagen van de loonkosten in laaggewaardeerde functies. Melkert denkt aan banen waarvoor hooguit 130 procent van het minimumloon wordt betaald.

Hij gaat met zijn opvatting ook in tegen het Centraal Planbureau. Dat heeft in een rapport aan het kabinet aangegeven dat werkgelegenheidsgroei meer gebaat blijft met algemene lastenverlichting.

Minister Wijers van Economische Zaken vindt dat ook grote bedrijven moeten kunnen blijven rekenenen op lastenverlichtingen in de komende jaren. Wijers neemt daarmee afstand van de PvdA-fractie in de Kamer, die vindt dat lastenverlichtingen gericht moeten worden op het midden- en kleinbedrijf.

Nu bedrijven weer grotere winsten maken, gaan ze weer investeren, zei Wijers donderdag. 'Die investeringsbeslissingen kunnen neerslaan in België, Engeland, of waar dan ook in de wereld. We moeten daarom zorgen dat het investeringsklimaat in Nederland heel aantrekkelijk is.'

De PvdA heeft gesuggereerd dat grote bedrijven die wel meer winst maken maar weinig of geen nieuwe banen scheppen, geen lastenverlichting verdienen. Daarvoor in de plaats moet het geld gebruikt worden voor het in stand houden van de koopkracht van de laagste inkomens, maar ook het midden- en kleinbedrijf zou op extra's mogen rekenen. Het MKB zou meer nieuwe banen scheppen dan het grootbedrijf, een bewering die overigens door het Centraal Planbureau in twijfel wordt getrokken.

Wijers pleit voor lastenverlichtingen voor alle bedrijven, die bovenop de maatregelen komen die in het regeerakkoord staan. Ze moeten vooral gericht zijn op het goedkoper maken van de laagste lonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.