Melkert verkoopt banenbon alleen aan ondernemers

Alleen ondernemers zullen gebruik kunnen maken van de 'banenbon'. De bon, waarmee werkzoekenden op een goedkope manier betaald werk kan worden geboden, wordt niet verkocht aan particulieren....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Melkert heeft het idee van de banenbon vorig jaar geopperd, geïnspireerd door een Belgisch systeem, en laten uitwerken tot een concreet plan. Afgelopen week is dit informeel besproken met werkgeversorganisaties en vakcentrales. De minister gaat ervan uit dat hij met het systeem extra banen kan creëren voor langdurig werklozen.

Het plan gaat ervan uit dat iemand die een werkloze inschakelt, deze betaalt met een bon die vooraf is gekocht bij de overheid. De kosten van de bon zijn aftrekbaar: via de fiscus wordt de arbeid dus goedkoop. De werkloze kan de bon verzilveren. In België werkt het systeem al. Particulieren kopen daar de bonnen om allerlei klusjes te laten uitvoeren, zoals schoonmaken, oppassen en schilderen.

De werkgeversorganisatie VNO/NCW heeft het idee omarmd. Er zijn onafhankelijke deskundigen, (de economen Snower en Bomhoff, ex-bankdirecteur Van Maanen en de socioloog Schuyt) die het principe onderschrijven.

Premier Kok heeft begin dit jaar gezegd dat het systeem tweehonderdduizend banen extra op kan leveren als alle particulieren in Nederland hun klusjeswerk aan werklozen gunnen in plaats van het zelf te doen of zwart te laten uitvoeren. De premier ging ervan uit dat vooral particulieren gebruik zouden maken van het bonnensysteem.

De uitwerking die het ministerie van Sociale Zaken aan het idee geeft, sluit particulieren echter uit. De reden is dat particulieren geen regulier arbeidscontract kunnen aanbieden, maar slechts klussen.

Een 'echte' werkgever kan de bon kopen, als fiscale aftrekpost opvoeren en zo de loonkosten drukken van een werkloze die hij inzet op een reguliere baan. De bon voor de werkgever is zoveel waard dat hij in feite geen sociale premies betaalt over het loon van de ex-werkloze. Melkert wil bovendien een bonus van vier à vijf gulden per gewerkt uur betalen om de overheadkosten van de werkgever te drukken.

De vakcentrale FNV staat afwijzend tegenover het banenbonsysteem zoals dat in België werkt. De werkloze die klusjes voor particulieren doet, krijgt geen volwaardig arbeidscontract. Misbruik en valse concurrentie van reguliere klusjesmannen liggen op de loer, vreest de vakcentrale. Melkerts beperking tot reguliere werkgevers lijkt bedoeld als concessie aan de vakbeweging.

Mr G. van Maanen, voormalig bestuurslid van ING-bank, introduceerde vorig jaar het banenbonsysteem in Nederland. Hij is teleurgesteld over de 'bureaucratische' manier waarop Sociale Zaken het plan in overleg met werkgevers en vakbeweging lijkt uit te werken. 'De bonnen moeten simpelweg voor iedereen op het postkantoor te koop liggen. Alleen dan werkt het activerend.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.