Melkert sluit komst van Paars III niet uit

PvdA-fractieleider Melkert sluit niet uit dat er een derde paars kabinet komt. Op het PvdA-congres zaterdag in Rotterdam zei hij dat het nog steeds lukt om in de paarse samenwerking voor de sociaal-democraten herkenbare compromissen te sluiten....

Melkert noemde behalve het belastingplan ook het fileplan van PvdA-minister Netelenbos van Verkeer. Zolang de coalitie daarin slaagt, is er geen reden er niet mee door te gaan, aldus Melkert.

Dit betekent niet dat Melkert zijn voorkeur al voor de verkiezingen bekendmaakt. Anders dan in 1998 wordt op voorhand geen enkele coalitie uitgesloten. In de PvdA gaan stemmen op om samen met het CDA en GroenLinks verder te gaan. Maar in weerwil daarvan zei onlangs ook premier Kok, die aanvankelijk sceptisch tegenover het paarse avontuur stond, de VVD niet bij voorbaat te willen uitsluiten.

Melkert noemde in zijn toespraak tot het congres zijn coalitiepartners VVD en D66 niet. Hij waarschuwde wel voor wat hij noemde de 'verleiding van het zorgeloze liberalisme', wat verstaan moet worden als 'vooral gefascineerd zijn door sterk en dan liefst voor jezelf'. Melkert leverde onverholen kritiek op de VVD en haar voorstellen inkomensafhankelijke regelingen, waaronder de huursubsidie, af te schaffen. 'De liberale oplossing slaat de plank mis', aldus Melkert.

Een politieke vertaling van de waarden van de sociaal-democratie was hem al gegeven door zijn Portugese gast premier Guterres, eveneens sociaal-democraat. Rechts, aldus Guterres, bekommert zich om de individuen, links maakt zich sterk voor de burgers. Guterres waarschuwde in Rotterdam echter vooral voor het opkomende rechts-extremisme in Europa. Ook als voorzitter van de Europese Unie zei hij de sancties tegen het Oostenrijk van Haider nog steeds te steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden