Melkert niet langer spil in ESF-crisis

Oud-minister Melkert van Sociale Zaken wordt door werkgevers en werknemers niet langer genoemd als de veroorzaker van de problemen die Nederland heeft met de besteding van Europees subsidiegeld....

Van onze verslaggever

Onderhandelaars van de sociale partners wezen deze zomer Melkert, inmiddels kandidaat-lijsttrekker van de PvdA, aan als de bron van veel ellende. Hij zou tijdens onderhandelingen over een bezuiniging op de arbeidsbureaus hebben gesuggereerd dat ESF-geld kon worden gebruikt om tekorten op te vangen. Dat was tijdens een bijeenkomst in het Haagse Bel Air-hotel, waar sociale partners en minister Melkert bijeenkwamen om te praten over een bezuiniging van 400 miljoen per jaar op de begroting van de arbeidsbureaus.

Werkgevers en werknemers vonden die ingreep door het kabinet Kok-1 te groot en dreigden uit het bestuur van arbeidsvoorziening te stappen. Tijdens de onderhandelingen kwam minister Melkert echter met zoveel compensatie voor de bezuiniging, dat de sociale partners alsnog akkoord gingen.

Onder meer stelde Melkert voor ESF-geld te gebruiken om projecten van arbeidsvoorziening te financieren. Op de begroting van de arbeidsbureaus werd daarvoor een bedrag ingeboekt.

Onderhandelaars van werkgevers en werknemers zeiden deze zomer dat daarmee de problemen rond ESF zijn begonnen, omdat de arbeidsvoorziening toen geen onderscheid meer kon maken tussen de gewone geldstroom en ESF-geld.

De bestuurlijke bazen van de onderhandelaars, de voorzitters van de vakcentrales MHP, CNV en FNV en de voorzitters van de toen nog zelfstandige werkgeversclubs NCW en VNO namen daar gisteren afstand van. Gebruik van ESF-geld is nauwelijks aan de orde geweest op die avond in Bel Air, zeiden Stekelenburg (FNV), Westerlaken (CNV) en Blankert (NCW).

Volgens Westerlaken had zijn onderhandelaar hem wel ontraden akkoord te gaan met de constructie die Melkert voorstelde, maar heeft hij dat advies genegeerd in het belang van scholing van de vele werklozen die er toen waren. Blankert zei gisteren dat de post ESF-geld voor de eigen organisatie nauwelijks ter sprake is geweest:

Allen ontkennen dat ESF-eigen organisatie betekent dat ESF-geld kon worden gebruikt om gaten in de begroting te dichten. Het geld moest worden gebruikt om werknemers van arbeidsvoorziening ESF-projecten te laten uitvoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden