Melkert krijgt vrijwel zeker functie bij Wereldbank

De voormalige PvdA-leider Ad Melkert wordt vrijwel zeker bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Melkert zal Pieter Stek opvolgen. Minister Hoogervorst van Financiën draagt Melkert voor....

Hoogervorst is verantwoordelijk voor de voordracht. Hij is geen moment van plan geweest af te wijken van de procedure. Die procedure bepaalt dat de minister van Financiën de voordracht doet en daarvoor alleen de instemming behoeft van CDA-staatssecretaris Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking. Die heeft Hoogervorst gekregen. Dat hij de ministerraad informeert, is meer gewoonte dan plicht, aldus een ingewijde.

Hoogervorsts voorganger Zalm koesterde tijdens de formatie van het nieuwe kabinet al het plan Melkert voor te dragen. Zalm legde zijn voornemen voor aan de fractieleiders van LPF en CDA, die geen bezwaar maakten. Toen het nieuws uitlekte, leidde dat tot grote commotie bij de LPF. De eigen voorman, maar ook Balken ende en Zalm, werd verweten aan achterkamertjespolitiek te doen. De LPF vond dat een gewone sollicitatieprocedure moest worden gevolgd.

Melkert is vanwege zijn financiële en internationale ervaring gekwalificeerd voor de functie. De PvdA'er trok zich op de verkiezingsavond terug als politiek leider, na het dramatische zetelverlies. Hij zei toen actief te willen blijven als Kamerlid.

Als gevolg van bedreigingen moest Melkert leren leven met beveiligers naast zich. Voor hem en zijn gezin was dat eveneens een reden om uit te zien naar een functie in het buitenland.

Hoogervorst doet zijn voordracht aan de elf kiesgroeplanden, die met de keuze moeten instemmen. Hoewel de functie pas per 1 oktober vrijkomt, moet dat voor eind augustus omdat tijdens de jaarvergadering van de Wereldbank in september de bewindvoerders worden gekozen.

Er is ook een wisseling van de wacht bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Bewindvoerder Onno de Beaufort Wijnholds wordt vervangen door Jeroen Kremers, de plaatsvervangend thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën. Kremers is ook hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.