Melkert en de PvdA 2

NOG voordat Kok zijn besluit op te stappen bekend had gemaakt, begon Melkert zich te profileren als nieuwe leider van de PvdA....

De PvdA wil belastingmeevallers bij een begrotingsoverschot van 1 procent kunnen gebruiken voor extra overheidsuitgaven. Dat is een afwijking van de geldende afspraak dat inkomstenmeevallers uitsluitend mogen worden aangewend voor reductie van de staatsschuld of lastenverlichting.

Aan andere elementen van het begrotingskader, het vaste uitgavenplafond en een behoedzame raming van de economische groei, houdt de PvdA wel vast. Het gaat er de PvdA niet om het tempo van aflossing van de staatsschuld te vertragen. Melkert zelf heeft herhaaldelijk verzekerd dat hij de staatsschuld binnen één generatie wil wegwerken. Het is vooral de lastenverlichting die, als het aan de PvdA ligt, ter discussie moet komen.

De positiebepaling van de PvdA komt daarmee meer in de richting van het CDA, D66 en GroenLinks, zonder dat de sociaal-democraten zich opeens als roekeloze potverteerders profileren. Politiek gesproken betekent de nieuwe koers van de PvdA dan ook een verwijdering ten opzichte van coalitiepartner VVD.

Paars is dus niet de inzet van de PvdA voor de verkiezingen. Het vertrek van Kok en het nieuwe verkiezingsprogramma zijn onderdeel van dezelfde aanscherping van de koers van de PvdA. Kok zelf liet bij zijn afscheid ook doorschemeren dat de PvdA het kabinetsbeleid niet tot inzet van de campagne zal maken.

De ruimte die de PvdA van Melkert zich verschaft om zich met een nieuwe agenda te profileren, biedt de VVD de kans zich te manifesteren als de enige erfgenaam van het succesvolle beleid dat Zalm én Kok twee kabinetten lang hebben gevoerd.

Lastenverlichting vormde van dat beleid een wezenlijk onderdeel. Als het op het verdelen van geld aankomt ontstaat zo een helder onderscheid tussen de VVD (lastenverlichting) en de PvdA (geld voor de publieke sector).

Overigens is het nog maar zeer de vraag of bij een inzakkende conjunctuur het begrotingsoverschot van 1 procent ook daadwerkelijk zal optreden. De begrotingsruimte die kan worden aangewend voor lastenverlichting of extra uitgaven is zeer beperkt. Met andere woorden: als toekomstig partijleider Melkert substantieel meer wil uitgeven aan zorg, onderwijs en veiligheid, zal hij dat moeten financieren door elders op de begroting te bezuinigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden