Melkert bereid tot verzachten bezuiniging op arbeidsbureaus

De bezuiniging van 500 miljoen gulden op de organisatie voor de arbeidsvoorziening volgend jaar wordt verzacht. Minister Melkert van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is daar, onder druk van een brede meerderheid in de Tweede Kamer, toe bereid....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

PvdA en D66 suggereerden woensdag in een commissievergadering om 81 miljoen gulden in te zetten. Dat geld valt volgend jaar vrij als de subsidie voor het leerlingwezen wordt vervangen door een fiscale aftrekmogelijkheid voor werkgevers. Het CDA bepleit een verzachting met 200 miljoen.

De coalitiefracties kunnen zich vinden in het plan om de begeleiding en bemiddeling van langdurig werklozen deels te betalen uit het fonds waaruit WW-uitkeringen worden betaald.

Alle fracties in de Tweede Kamer uitten hun ongenoegen over de manier waarop de organisatie van de arbeidsbureaus de dit jaar opgelegde bezuiniging van 100 miljoen gulden realiseert. De besturen voor de arbeidsvoorziening bezuinigen weinig op personeel- en beheerskosten, en vooral op scholing en begeleiding van kansarme, langdurig werklozen. Dat gebeurt in samenspraak met de vertegenwoordigers van minister Melkert in het Centrale Bestuur van de organisatie. De Kamer heeft vanaf vorig jaar enkele malen gezegd dat juist scholing en begeleiding van langdurig werklozen zou moeten worden ontzien.

De kamerfracties zijn boos dat ze van de minister nog geen overzicht hebben gekregen over de uitwerking van de bezuinigingen. Kamerleden krijgen uit het land elke week incidentele berichten over ontslagen bij scholingsprojecten of het stopzetten van bemiddelingsprojecten.

De Kamer stemt in meerderheid in met kabinetsvoorstellen voor een nieuwe organisatievorm die arbeidsvoorziening moet krijgen. Het kabinet volgt het advies van de commissie-Van Dijk. Deze constateerde dat de huidige bestuursvorm, waarbij overheid, werkgevers en vakbeweging evenveel zeggenschap hebben, de arbeidsvoorziening heeft verlamd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.