Melkafspraken helpen Nederlandse boeren niet

AMSTERDAM - Nog beschermt het melkquotum de melkveehouders tegen de onaangename nukken van markt, maar het wordt per 2015 afgeschaft. Ter voorbereiding van die liberalisering wil de Europese Commissie de melkveehouders iets toestaan wat in vrijwel heel Europa streng verboden is: afspraken met elkaar maken over prijzen en te produceren hoeveelheden.


Dit zou moeten gebeuren via producentenorganisaties, die echter niet te veel macht mogen krijgen. Europees commissaris Ciolos van Landbouw heeft bepaald dat maximaal 33 procent van de nationale melkproductie, en 3,5 procent van de Europese melkproductie zo mag worden verhandeld.


Voor Nederlandse boeren levert deze vernieuwing niet zo veel nieuw perspectief op. Hier gaat ruim 90 procent van de melk naar de zuivelcoöperatie, die eigendom is van de boeren. Tot opluchting van de Nederlandse zuivelsector zullen de co- operaties niet worden gebonden aan de maximale omvang voor productentenorganisaties.


Wat de Nederlandse zuivel dwars zit, is dat er geen versoepeling komt van het melkquotum. Nederland zou makkelijk meer melk kunnen produceren, maar mag dat niet. Datzelfde geldt voor zuivellanden als Denemarken en Ierland. Zij hadden graag gezien dat Ciolos de teugels van het knellende quotum langzaam al wat zou laten vieren, zodat afschaffing in 2015 niet zou leiden tot een schoksgewijze verandering.


Esther de Lange, Europarlementariër van het CDA, is nog niet helemaal tevreden over Ciolos' voorstellen. Zij zou graag zien dat ook andere boeren, zoals varkenshouders, de mogelijkheid zouden krijgen tot prijs- en productieafspraken. 'Maar het is een stap in de goede richting. Mededinging wordt uitgebreid van bescherming van de consument naar de kleine producent.'


Hoe dat precies gaat uitpakken, moet nog blijken, zegt De Lange. Zo laat het voorstel van Ciolos landen de mogelijkheid om de producentenorganisaties verplicht te stellen. Als dat gebeurt, is er nauwelijks nog een interne Europese markt, zegt De Lange. Dan heeft elk land zijn eigen quotum en wordt export naar andere EU-landen moeilijk.


Eerder al kregen tuinders de mogelijkheid om producentenorganisaties op te zetten. Maar dat dat recht nog niet goed geregeld is, bleek toen ruim een jaar geleden de Nederlandse mededingingsautoriteit binnenviel bij een aantal organisaties en de boekhouding in beslag nam. Ook bij vissers liep het mis.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden