Melissa in holst van nacht op pad voor laatste treinkaartje

Het kostte haar 'een paar centen' en wat uurtjes slaap maar Melissa van der Elst (20) uit Den Haag is nu wél de dolgelukkige bezitster van het allerlaatste papieren treinkaartje van Nederland. Ze overhandigt het volgende week aan het Spoorwegmuseum en ontvangt dan 250 euro voor het historische biljet.

Caspar Naber
Melissa van der Elst uit Den Haag met het allerlaatste papieren treinkaartje. Beeld Privéfoto
Melissa van der Elst uit Den Haag met het allerlaatste papieren treinkaartje.Beeld Privéfoto

Melissa kan nauwelijks geloven dat zij de 'jacht op het laatste papieren treinkaartje' heeft gewonnen. Het Spoorwegmuseum belde haar gisteren met het goede nieuws. 'Ik had het totaal niet verwacht. In de berichtgeving over de actie werd gezegd dat het kaartje tussen middernacht en 4 uur moest zijn gekocht maar het mijne kwam om één minuut over vier uit de machine,' zegt de Haagse receptiemedewerkster nog altijd verbaasd.

Vier stations
Ze reist voor haar werk regelmatig met de trein en besloot direct om mee te doen met de kaartjesjacht toen ze er over hoorde. 'Een prijs van 250 euro winnen is natuurlijk altijd leuk, dacht ik.' Melissa zette vorige week dinsdagnacht de wekker om kwart over twee en stapte een kwartier later op de fiets.

Vanuit haar appartement in de wijk Valkenboskwartier reed ze eerst naar Den Haag Centraal. 'Ik kocht een kaartje en deed daarna hetzelfde op de NS-stations Laan van Nieuw Oost-Indië, Voorburg en Ypenburg. Op dat laatste station bleef ik enkeltjes naar Voorburg kopen tot de machine er mee stopte,' zegt de Haagse terugblikkend.

In totaal kocht ze voor 12,60 euro aan treinkaartjes. 'Ik dacht nog: dit moet ik niet te vaak doen want als ik de prijs niet win dan wordt het een dure aangelegenheid.' Nu Melissa weet dat ze er 250 euro voor krijgt, maakt ze zich geen zorgen meer over het aan de treinkaartjes uitgegeven bedrag.

Sparen
Een bestemming voor de geldprijs heeft de gelukkige winnares nog niet. Voorlopig geeft ze het geld niet uit. 'Ik ben aan het sparen en dit bedrag zet ik ook op mijn spaarrekening. Op mijn leeftijd is het altijd leuk en handig als je wat geld achter de hand hebt,' zegt Melissa lachend.

De Haagse overhandigt het historische treinkaartje volgende week persoonlijk aan de conservator van het Spoorwegmuseum. Het wordt een moment met veel toeters en bellen, zo is haar verteld. Tot die tijd bewaart ze het kostbare papiertje zorgvuldig.

'Ik had het eerst in mijn afsprakenmapje zitten maar het ligt nu onder de klep van mijn scanner. Het Spoorwegmuseum wilde natuurlijk wél een bewijs zien dat ik echt het allerlaatste papieren treinkaartje had. Ik laat het er maar liggen zodat het niet beschadigt of zoek raakt want dat zou natuurlijke een ramp zijn,' zegt Van der Elst.

Latere kaartjes
De NS sluit niet uit dat ergens in het land nog treinkaartjes ná 04.01 uur zijn geprint omdat de kaartjesmachines gefaseerd werden uitgezet in de bewuste nacht maar het Spoorwegmuseum beschouwt het kaartje van Den Haag Ypenburg naar Voorburg als het laatste papieren exemplaar. 'Wij gaven mensen een week de tijd om de kaartjes in te sturen en die periode is nu afgesloten,' zegt de woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden