Melige UFO landt in de Achterhoek

IN DE televisieserie Leven en dood van Quidam Quidam (VPRO), gesitueerd in het jaar 2020, wil een meisje weten of ze zwanger is....

Jan Pieter Ekker

Op het Festival van de Fantastische Film wordt onder de noemer Futura Morgana - De dag van morgen: utopia of dytopia? aandacht besteed aan toekomstfantasieën uit de filmgeschiedenis.

Rond twee thema's - 'Utopie/dystopie' en 'Na de bom/plaag/natuurramp' - worden films vertoond als La jetée (Chris Marker, 1963) Demolition Man (Marco Brambilla, 1993) en The Matrix (Andy en Larry Wachowski, 1999).

Bijdragen van eigen bodem ontbreken; sciencefictionfilms zijn in Nederland even zeldzaam als tekenen van leven op Mars - zelfs op de dvd van de Fantasten, de groep filmmakers die zich afzet tegen het realisme in de Nederlandse film.

Geslaagd of niet, Quidam Quidam was in elk geval een poging tot sciencefiction. Slechts een enkele Nederlandse speelfilm speelt in de - nabije - toekomst. Boris Pavel Conens vechtfilm Temmink: The Ultimate Fight bijvoorbeeld, en Rent-A-Friend van Eddie Terstall. In Temmink ontbreken exterieurs, het toekomstbeeld in Rent-A-Friend wordt bepaald door nieuwbouwwijken in Rotterdam en grijze, neutrale kleding.

Ruud Schuurman maakte in 1993 een eindexamenfilm aan de Nederlandse Film en Televisie Academie waarin een Nederlands ruimtevaartteam probeert een neerstortende milieusatelliet in zijn baan te brengen. In Jeroen Annokkeés melige eindexamenfilm Tinus & Henkie - A Supergalactic Escape From Stront (2000) landt een UFO in de Achterhoek.

Matthijs van Heijningen jr. bedacht twee jaar geleden een geslaagde commercial voor Dommelsch, waaruit blijkt dat de storingen in de MIR het gevolg waren van menselijk handelen. Omdat hij zo'n zin heeft in bier en terug wil naar de aarde trekt een kosmonaut een slang (afkomstig van een oude stofzuiger) los.

Eigenlijk is er maar één Nederlander groot geworden in het genre: Rutger Hauer kreeg even sterrenstatus in Hollywood dankzij zijn rol in Blade Runner (Ridley Scott, 1982).

Yorick van Wageningen kan binnenkort in zijn voetsporen treden. Hij speelt naast Tom Cruise, Meryl Streep en Max von Sydow in Steven Spielbergs Minority Report, een sciencefictionfilm die net als Blade Runner is gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden