Meldpunt voor ex-MIVD'ers na openbaarmaking namen

Het ministerie van Defensie heeft een meldpunt ingericht voor oud-medewerkers van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) omdat hun namen op internet zijn verschenen. Dat heeft minister Jeanine Hennis (Defensie) vrijdag op Kamervragen laten weten.

Beeld Screenshot ingelicht

De oud-medewerkers kunnen bij het meldpunt terecht voor vragen en advies. 'Indien er dreigingen ontstaan, zullen passende maatregelen worden genomen', schrijft de bewindsvrouw. Er zijn nog geen gevallen bekend van bedreiging, voegt ze eraan toe.

De namen van de medewerkers kwamen in de openbaarheid nadat Stichting Argus exemplaren van het MIVD-personeelsblad Ingelicht begin 2015 op zijn website had geplaatst. Politiechef Erik Akerboom, toen hoogste ambtenaar bij Defensie, had het blad aan de stichting gegeven.

De namen waren niet zwart gemaakt, waardoor tientallen medewerkers en oud-medewerkers volgens de dienst zelf gevaar liepen. Volgens het ministerie is er geen fout gemaakt omdat het personeelsblad niet geheim was en breed binnen Defensie is verspreid.

De MIVD heeft intussen wel met Stichting Argus overlegd om de persoonsgegevens alsnog te verwijderen. Maar dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid, aldus Hennis.

Lees ook

Wat u niet mag lezen van de MIVD. Een portret van de inlichtingendienst met dank aan het personeelsblad Ingelicht.

Gevoelige informatie

Ingelicht verscheen tussen 2000 en 2011. In die tijd werd er volgens de minister veel nadruk op openheid gelegd. Het blad moest zorgen voor meer draagvlak voor de MIVD onder het personeel.

In het blad staat onder andere vermeld welke MIVD'er verantwoordelijk was voor het delen van informatie met buitenlandse inlichtingendiensten, wie de leiding had over de afluisterinstallatie in het Friese Burum en wie als commandant betrokken was bij ondervragingen in Irak. Binnen de MIVD geldt deze informatie als gevoelig. De directeur van de dienst, zo valt te lezen in Ingelicht, is namelijk 'de enige MIVD'er die niet geheim is.'

Opmerkelijk is dat de AIVD al in 2008 haar zorgen uitsprak over Ingelicht, dat vol personeelsgegevens staat, maar - dit in tegenstelling tot het personeelsblad van de AIVD zelf - niet is gerubriceerd als staatsgeheim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden