Meldpunt PVV: geen effect, toch een trend

VAN ONZE VERSLAGGEVER RAOUL DU PRÉ

DEN HAAG - Tien ambassadeurs en twee eurocommissarissen spraken er hun afkeur over uit. Het Europees Parlement veroordeelde het officieel als een 'discriminerend en kwaadwillend' initiatief. Premier Rutte lag in binnen-en buitenland onder vuur omdat hij er geen oordeel over uitsprak. En net toen iedereen het Polenmeldpunt van Wilders' PVV alweer zo'n beetje vergeten was, kwam de partij donderdag met de oogst over de brug: 175 duizend meldingen kwamen er binnen sinds begin dit jaar. Daarvan waren er 40 duizend 'bruikbaar'. Met stip op 1, volgens de PVV: klachten over dronkenschap, lawaai en 'parkeeroverlast'.

Het PVV-Kamerlid Van Klaveren noemt het 'treurig' dat 135 duizend meldingen niet bruikbaar bleken. 'Veel haatmail en berichten uit Polen. Dat doet natuurlijk niets af aan de enorme overlast die mensen ervaren.' De tweede plaats onder de meldingen die wél bruikbaar waren, gaat naar de klacht dat mensen uit Midden- en Oost-Europa 'werk en huizen inpikken' (16 procent). De derde plaats is voor de klachten over crimineel gedrag (14 procent). Van Klaveren, die de hele lijst donderdag doorspeelde aan minister Asscher van Sociale Zaken, ziet daarin de bevestiging 'dat een heel grote groep Nederlanders overlast ervaart van de massale komst van mensen uit Midden- en Oost-Europa'.

Ophef blijft dit keer achterwege. De Poolse ambassadeur beperkt zich tot de mededeling dat Polen 'geen enkele waarde' hecht aan de resultaten: 'De uitslag stond bij voorbaat vast.' Minister Asscher raadt mensen aan hun klachten voortaan niet te richten tot politieke partijen maar tot instanties 'die wel echt geïnteresseerd zijn', zoals de politie.

Intussen lijkt het erop dat het Polenmeldpunt wel een heuse politieke trend heeft gezet. Na de SP, die er al jaren vele meldpunten op nahoudt, volgt nu de ene na de andere partij.

Uitgerekend donderdag opende het CDA een meldpunt voor iedereen die iets kwijt wil over drugs in de buurt van scholen. Op voorkomhighschool.nl kunnen ouders, leerlingen en anderen hun verhaal achterlaten. Het CDA-Kamerlid Oskam hoopt dat de reacties 'de noodzaak van een grotere afstand tussen scholen en coffeeshops nog eens benadrukken'. De oogst wordt in januari overhandigd aan minister Opstelten van Veiligheid.

Het drugsmeldpunt is na het Meldpunt voor overbodige regels (ChristenUnie), het Meldpunt tegen verspilling in de zorg (PvdA), het Meldpunt voor dure medicijnen (50Plus) en het Meldpunt voor groene ondernemers (GroenLinks) al het zoveelste meldpunt van 2012.

Voor wie overlast 'in het algemeen' wil melden, is ook het Meldpunt Overlast ('voor al uw overlastmeldingen') nog steeds actief op internet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden