Meldpunt kan rapport pastoor gebruiken

Een rapport van een rechtspsycholoog dat is opgesteld in opdracht van de van misbruik betichte pastoor Jan Schafraad uit Maastricht, mag donderdag gewoon worden gebruikt. Op die dag wordt een zitting over Schafraad gehouden van het meldpunt seksueel misbruik binnen de RK kerk.

Twee misbruikslachtoffers spanden maandag een kort geding aan tegen de pastoor. Zij willen dat het rapport niet wordt gebruikt omdat er privégegevens over hen in staan. De rechter doet pas over twee weken uitspraak in dit geding. Hierdoor kan het rapport tijdens de zitting van het meldpunt aan de orde komen.

Schafraad zette publiekelijk de aanval in tegen de mannen die hem beschuldigen van seksueel misbruik in de tijd dat hij muziekleraar was op jongensinternaat Bleijerheide in Kerkrade. Hij ontkent in alle toonaarden. Ook liet hij een psychologisch rapport over hen opstellen. Dat wil hij als ontlastend materiaal gebruiken.

De klagers zijn daarover woedend. Temeer omdat Schafraad ook hun namen publiekelijk bekendmaakte.

Hangende de klachtenprocedure heeft bisschop Frans Wiertz Schafraad geschorst. Hij mag geen missen meer opdragen in de Maastrichtse koepelkerk. Veel parochianen steunen hem echter in zijn strijd tegen de klagers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden