Meldpunt gemeenten voor dakloze illegalen

AMSTERDAM Er komt een meldpunt voor gemeenten die in hun maag zitten met dakloze, uitgeprocedeerde asielzoekers. Minister Hirsch Ballin van Justitie gaat per melding bekijken of er in de procedure zaken over het hoofd zijn gezien en mensen wellicht alsnog geholpen moeten worden....

Van onze verslaggeefster Anneke Stoffelen

Sinds 1 januari zitten veel gemeenten in een lastige spagaat. Zij mogen van het Rijk geen noodopvang meer verlenen aan illegalen. Ondertussen zwerven er honderden asielzoekers rond, soms met kinderen, die Nederland niet kunnen of willen verlaten.

Die klopt aan bij de gemeente voor hulp. De afgelopen weken zijn er diverse rechterlijke uitspraken geweest die gemeenten verplichten opvang te verlenen in schrijnende gevallen. Terwijl ze dat van de minister niet mogen.

Enkele wethouders hebben woensdag namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten met minister Hirsch Ballin overlegd gevoerd. Wethouder Everhardt van Utrecht, een van de gemeenten die nog noodopvang biedt, twijfelt of het meldpunt iets oplevert: ‘Het gaat er natuurlijk om wat voor oplossing er na zo’n melding wordt bedacht.’

Veel illegale asielzoekers die op straat belanden, hebben al maanden in Ter Apel gezeten om hun vertrek voor te bereiden. Als dat niet is gelukt en de IND ziet geen oplossing, worden ze op straat gezet. Vervolgens kloppen deze illegalen vaak aan bij een gemeente. Het is niet duidelijk waarom een meldpunt een oplossing zou kunnen bedenken die in Ter Apel niet al had kunnen worden bedacht.

John van Tilborg, die spreekt namens de honderd gemeenten verenigd in het LOGO (Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid), vermoedt dat het meldpunt dan niet veel kan doen. ‘Dan krijg je te horen: hij moet het land verlaten en dat is zijn eigen verantwoordelijkheid. Ondertussen zit de gemeente ermee in z’n maag.’ De LOGO-steden menen dat de noodopvang nog niet overbodig is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden