Meldpunt Fietsroutes van ANWB succes

Het regent klachten bij het Meldpunt Fietsroutes van de ANWB. Sinds eind maart hebben 250 tot 300 mensen hun gal gespuwd over de slechte staat van de Nederlandse fietspaden....

'Het gaat heel goed. Het meldpunt voorziet duidelijk in een behoefte', zegt Markus van Tol van de ANWB. De ANWB begon ermee nadat leden hadden laten weten dat de staat van 'fietsroutes te wensen overliet'. 'De meldingen zijn serieus van aard', zegt Van Tol.

De klachten lopen uiteen. Het eerste mailtje gaat over het ontbreken van een routebordje op de Knardijk. Een ander moppert over paardenvijgen op fietspaden in de omgeving van Heemstede en Aerdenhout. De ANWB heeft de klacht doorgegeven aan de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.

Veel voorkomende ergenissen zijn hobbels en kuilen. Een fietstoerist in Twente maakt melding van 'grindpaden van zeer slechte kwaliteit'. Daarbij bleef het niet. Auto's op zandwegen veroorzaakten 'stofbaden'. Dit ANWB-lid besloot de fietsvakantie maar te beëindigen. Hij of zij sluit af met: 'Er werd aan het einde van onze vakantie wel toeristenbelasting geëist.'

De toevloed van klachten is zo groot, dat de afhandeling vertraging heeft opgelopen. Maar, zo verzekert de ANWB, de achterstand wordt nu snel ingelopen. Er is iemand vrijgemaakt om de hele dag niets anders te doen dan het meldpunt beheren.

De ANWB-medewerker probeert ook de verantwoordelijke wegbeheerder te waarschuwen. Het kan een fikse klus zijn de beheerder te traceren. Een fietspad kan onder de verantwoordelijkheid van een gemeente, een waterschap, een recreatieschap of een provincie vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden