Meldingen geweld en misbruik op scholen met 20 procent gestegen

Het afgelopen schooljaar is het aantal meldingen bij vertrouwensinspecteurs met bijna 20 procent toegenomen ten opzichte van het schooljaar 2011/2012. Het gaat om een kleine 2.300 meldingen van seksueel misbruik, psychisch en fysiek geweld, discriminatie en radicalisering.

Redactie
Schoolplein in Den Bosch. Beeld anp
Schoolplein in Den Bosch.Beeld anp

De toename geldt voor nagenoeg alle onderwijssectoren, staat in het vandaag gepubliceerde Onderwijsverslag 2012/2013 van de Inspectie van het Onderwijs. De Inspectie heeft geen verklaring voor het gestegen aantal meldingen, dit is niet onderzocht.

Wel meldt de instantie dat meer meldingen niet direct wil zeggen dat scholen onveiliger zijn geworden. Een grotere meldingsbereidheid en een toegenomen aandacht in bijvoorbeeld de media kan ook een rol spelen.

De meeste meldingen gaan over psychisch geweld, zoals (cyber)pesten en bedreigingen. In het (voortgezet) speciaal onderwijs was afgelopen jaar volgens de Onderwijsinspectie een opvallende daling van het aantal meldingen van fysiek geweld te zien.

Niet alleen leerlingen en hun ouders, maar ook docenten, vertrouwenspersonen en schoolbesturen kunnen zich tot de vertrouwensinspecteurs wenden als er een kwestie speelt. Het is volgens de Inspectie om privacyredenen niet gespecificeerd van welke groep de meeste meldingen komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden