Melding van MKZ-geval in Beesd onjuist

Preventieve vaccinatie blijft uit en nog steeds is onduidelijk hoe ver mond- en klauwzeer is verspreid. Ook in de dierentuinen heerst de angst....

Van onze verslaggever

De Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) heeft ten onrechte elf veehouders in Beesd gemeld dat in hun dorp mond- en klauwzeer was vastgesteld. Het bleek slechts te gaan om een verdenking. Volgens de boerenorganisatie LTO was dezelfde foute brief ook bezorgd bij veehouders rond Oosterwolde.

Het ministerie van Landbouw erkent de fout. Betrokken bewoners hebben een nieuwe brief gekregen, met daarin excuses.

Het aantal overtredingen van het vervoersverbod is dit weekeinde afgenomen. De Algemene Inspectie Dienst (AID) van het ministerie van Landbouw deelde zaterdag en zondag negen processen-verbaal uit. Afgelopen vrijdag moest de AID nog 33 keer een proces-verbaal opmaken.

In totaal zijn er sinds woensdag, toen het algemene vervoersbod in verband met MKZ van kracht werd, ongeveer zeventig overtredingen geconstateerd.

Veehouders moeten in de toekomst heffingen afdragen voor de aanpak van mond- en klauwzeer. Varkenshouders gaan vijf gulden per dier betalen. De heffing voor melkveehouders op een liter melk gaat enkele guldens omhoog. Dat heeft het Productschap voor Vee en Vlees bekendgemaakt.

Vorig jaar hebben de landbouwsector en het ministerie afgesproken dat de veehouders in geval van een MKZ-uitbraak gezamenlijk één miljard gulden moeten opbrengen. Bij een schade boven het miljard is de overheid aansprakelijk.

Op dit moment lopen de kosten van vernietiging en schadeloosstelling in de tientallen miljoenen guldens.

LTO Nederland wil dat het ministerie van Landbouw dagelijks zendtijd opeist om duidelijk te maken wat het beleid rond MKZ is. Volgens voorzitter G. Doorn bos laat de communicatie van de overheid te wensen over. Onder anderen boeren hebben veel vragen over de maatregelen die het departement neemt.

De bevolking heeft zich dit weekeinde goed gehouden aan het verbod op het betreden van natuurgebieden. De drie grote natuurorganisaties Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en De Landschappen hebben zondag nauwelijks overtredingen geconstateerd.

Zondag zijn ook natuurgebieden op de Utrechtse Heuvelrug afgesloten. Dat was al het geval in Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant, Flevoland en Limburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden