Melding 27: brand in de zoveelste container

828 keer moest de brandweer van Rotterdam tijdens Oud en Nieuw uitrukken. 'Mensen zijn boos als wij hun vreugdevuur uitmaken.'

Politie en brandweer aan het werk tijdens oudejaarsnacht in Rotterdam. Beeld Arie Kievit

'Hier, voor als de sfeer grimmig wordt', zegt bevelvoerder Harold van der Neut terwijl hij een brandweerhelm als bescherming tegen rondvliegende rotjes aanreikt. 'Als mensen een sappie op hebben, worden ze wel eens baldadig.' Er is geen tijd te verliezen want de portofoons van de brandweerploeg van de Rotterdamse kazerne Bosland piepen. Op weg naar de 27ste melding op de laatste avond van het jaar.

63 procent van de Nederlandse hulpverleners wordt geconfronteerd met agressie en geweld tijdens hun werk. De laatste twee jaar is het aantal incidenten sterk gegroeid, blijkt uit een enquête van Stichting Hulp voor Hulpverleners. Een kwart van de ondervraagden zegt spijt te hebben van aangifte. Vaak gaat het om de represailles van de daders.

Gewend

De Rotterdamse brandweermannen, reageren gelaten op het nieuws over geweld tegen hun collega's. Allemaal werden ze wel eens met een rotje bekogeld of kregen ze 'een sneeuwbal tegen hun muil', zegt chauffeur Richard Broekhoven, terwijl hij tegen de rode brandweerwagen leunt. 'We zijn het een beetje gewend.'

Phil Metcalf maakte van deze brandweerploeg het heftigste incident mee. Zes jaar geleden werd hij met zijn collega's tijdens het blussen van een woningbrand dusdanig gehinderd dat de Mobiele Eenheid moest uitrukken. 'De groep oproerkraaiers werd steeds groter en hitste elkaar op. Ze riepen ons na, liepen in de weg en sommigen werden echt fysiek', zegt hij. Metcalf, die op de achterste rij van de brandweerwagen zit, wijst naar een koevoet, bedoeld om auto's of deuren open te breken. 'Die gaf een veilig gevoel, voor het geval het echt uit de hand zou lopen. Uiteindelijk geldt het recht van de sterkste.'

Ondertussen spoedt de blusploeg naar een containerbrand, in de Isaac Hubertstraat in de buurt van het centrum. 'In de ogen van de mensen is de brandweer altijd te laat', verklaart Metcalf. 'Dat veroorzaakt frustratie bij de burger, wat zich uit in agressie.'

Bij de brandende afvalcontainer aangekomen stappen de mannen uit de wagen. De ondergrondse vuilnisbak rookt en de metaalkleurige verf is door de hitte weggevaagd. De brandweermannen rollen de slangen uit en vullen de container met water totdat het over de stoep loopt. De brand is geblust, de slangen weer opgerold. Op naar de volgende melding.

Politie en brandweer aan het werk tijdens oudejaarsnacht in Rotterdam. Beeld Arie Kievit

Perfect uitzicht

Twee containerbranden en één vals alarm later is het bijna middernacht. Het is rustig op de portofoon. Broekhoven rijdt naar de vuurwerkshow op de Erasmusbrug; misschien kan hij er nog iets van meepikken. Nick Gouweleeuw deelt in de bluswagen KitKats en boterkoeken uit. Om klokslag twaalf uur heeft de ploeg een perfect uitzicht: Chauffeur Broekhoven parkeert de wagen vlakbij de brug. Een groep meiden mag met de brandweer op de foto en krijgt een rondleiding. 'Meestal zijn mensen gewoon heel aardig', aldus Broekhoven. De mannen stappen weer in de auto, hopend op een melding.

De hulpdiensten van Rotterdam hebben het druk tijdens Oud & Nieuw. De stad kampt met grote branden waardoor vrijwillige teams worden opgeroepen om te assisteren. De Rotterdamse brandweerploegen rukken deze nacht 828 keer uit. De ambulance wordt 383 keer ingezet. De politie houdt 121 mensen aan, tien keer vanwege een overtreding van de vuurwerkregels. Dertien mensen worden gearresteerd vanwege geweld tegen hulpverleners. In tegenstelling tot vorig jaar worden er geen hulpverleners mishandeld, het blijft bij uitschelden.

Een kwartiertje na middernacht komt er alweer een melding. Een uitgebrande auto vlakbij winkelcentrum de Meent. Sirenes en zwaailichten gaan aan en Broekhoven stuift op volle snelheid naar de brand. In de kabine rammelt de ploeg brandweerlieden op de smalle banken als een zak aardappelen. De zwarte Fiat is niet meer te redden en de auto ernaast is ook gedeeltelijk uitgebrand. Metcalf ramt met de achterkant van zijn spuitstuk een raam open om de brand te blussen.

Tijd om uit te rusten is er niet, de brandweer gaat direct door naar een volgende autobrand. Als ook deze is geblust worden de mannen naar een grote uitslaande brand op een industrieterrein, in de wijk Prinsenland, gestuurd. Brandweervrouw Esther Berkhof is er samen met de officier van dienst, de coördinator van de brand, naartoe gereden. Tot twee jaar geleden reisde de officier alleen, maar vanwege de agressie gaat dat niet langer. 'Het is niet leuk meer met Nieuwjaar', zegt Berkhof. 'Bierflesjes, rotjes, je krijgt het allemaal naar je hoofd.' In de buurt van kazerne Mijnsherenlaan, waar Berkhof werkt, moet de ME zelfs weleens eerst optreden voordat er geblust kan worden. 'Mensen zijn boos als wij hun vreugdevuurtje uitmaken.'

Na de industriebrand gaat de ploeg van Van der Neut nog tot half zeven van brand naar brand. Om tien uur 's ochtends is hun dienst voorbij. Na 26 uur kunnen ze slapen. 2015 is begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden