LEZERSBRIEVEN

Meld potentiële daders anoniem

De ingezonden brieven van donderdag 28 juli.

Mohamed Abdeslam verklaart dat hij niets wist van de radicalisering van zijn broer Brahim, die zich opblies bij de aanslagen in Parijs in november 2015, en van zijn broer Salah, die als enige overlevende dader van die aanslagen later werd gearresteerd.Beeld ap

Brief van de dag:

De lokale overheden in de (veelal) West-Europese landen weten zich geen raad met de dreiging die vanuit jihadistische achtergrond op hen afkomt. Inlichtingendiensten vissen voortdurend achter het net, en mijns inziens is hun dat niet kwalijk te nemen. Die inlichtingendiensten (hoe goed georganiseerd of geïnfiltreerd ook) moeten hun werk doen van buitenaf. Ik denk echter dat de informatie van binnenuit moet komen. Ik weiger te geloven dat deze jihadisten (praktisch allemaal jongelui) ongezien tot hun daden kunnen komen.

Het zou daarom goed zijn als er op de kortst mogelijke termijn een meldpunt komt voor verdachte personen, die mogelijk iets dramatisch van plan zijn.

Het koloniale verleden van Frankrijk heeft met zich meegebracht dat honderdduizenden jongelui, wonend in een van die troosteloze Franse voorsteden, tot verschrikkelijke daden gebracht kunnen worden. Verschrikkelijk voor hun slachtoffers, voor henzelf en voor hun familie. Een meldpunt (beslist niet alleen in Frankrijk!) waar familie, vrienden / bekenden / buitenstaanders zich anoniem kunnen melden met het doorgeven van een persoon die verdacht gedrag vertoont, in alle relevante talen!

Ik denk dat juist de islamitische gemeenschap zich niet afzijdig mag en kan houden, want (we moeten er geen doekjes om winden) de terreur van de laatste tijd komt uit die hoek. Het zou die islamitische gemeenschap een menselijker, vriendelijker en verdraagzamer gezicht geven, met als gewenst resultaat het voortijdig onderkennen en aanpakken van hen die de medemens kwaad willen aandoen.

Jan Jaspers, Assen

Van Flotus tot Potus

Ik loop misschien een beetje op de zaken vooruit, maar ik denk dat Michelle Obama een heel goede president van de Verenigde Staten zal zijn. Niemand denkt nog aan haar in die rol, maar na vier jaar Oom Donald zal dat een verlichting zijn voor iedereen.

Want echt, we krijgen het niet gemakkelijk de komende vier jaar, steeds weer dat opgeblazen gebral aan te horen van zo'n niet onverdienstelijke zakenman, die denkt dat als je kantoor een toren is, je bestemming ook een land is. Wat zullen ze er een spijt van hebben. Maar uiteindelijk is dat alleen maar goed voor Michelle, want de overwinning kan haar na vier jaar Trump bijna niet meer ontgaan.

Zou ze herkozen worden na vier jaar? Ik weet het wel zeker. Dat biedt een mooi perspectief: eerst vier jaar sappelen met Oom Donald en daarna nog acht jaar Obama en dan zijn betere helft: Van Flotus tot Potus.

Ja, ik wist dat ook niet. Ik kwam er pas achter toen Barack even in Nederland was, toen had iedereen het opeens over Potus (President Of The United States) en Flotus, dat kun je dan wel bedenken. Probleem is wel hoe Barack dan genoemd zal worden, First Man of First Sir of First Husband. Misschien blijft het wel gewoon Flotus: First Ladykiller Of The United States. Dat kan ook heel goed voor Bill als Hillary gaat winnen.

Ate Vegter, Monnickendam

Superioriteitsgevoelens

Reinout Wibier raakt een gevoelige snaar in de discussie over religie versus wetenschap, maar verzuimt de kern van het probleem te benoemen.

Zowel de aanhangers van alle grote godsdiensten als overtuigde atheïsten zijn ervan overtuigd dat zij de hoeder van het enig ware geloof zijn. Het is dit uitgangspunt, veel meer dan de religie of atheïstische overtuiging an sich, dat de wederzijdse minachting voedt.

Door te stellen dat jouw geloof het enig ware geloof is, stel je impliciet dat alle andere geloven/overtuigingen dat niet kunnen zijn. Het zijn de daarmee gepaard gaande superioriteitsgevoelens die mensen sterken in hun overtuiging dat alles geoorloofd is om de ander van hun gelijk te overtuigen.

De excessen van deze overtuigingsdrang hebben de samenleving tot op de dag van vandaag geremd in haar ontwikkeling en eeuwen van door deze superioriteitsgevoelens geïnspireerd geweld veroorzaakt.

Peter van Ede, Lienden

Wat en hoe

In zijn artikel tegen het atheïsme gaat Reinout Wibier voorbij aan een belangrijk bezwaar tegen religies. Religies indoctrineren mensen met wat te denken in plaats van hoe te denken.

Eric van Ammers, Ochten

Medemenselijkheid

Volgens Boris van der Ham is medemenselijkheid niet alleen voor religieuze mensen weggelegd. De geschiedenis van de armenzorg in Nederland doet echter vermoeden dat ook de seculiere medemenselijkheid religieuze wortels heeft. Bovenal wordt duidelijk dat medemenselijkheid een machtsstrijd is.

Paul van Dijk, Utrecht geschiedenisstudent

Pensioenen

Steeds vaker verschijnen in de media berichten die de lezers moeten voorbereiden op aanstaande verlagingen van de pensioenen, toegelicht met uitvoerige berekeningen ter onderbouwing. Wat ik mis zijn berekeningen van het positieve effect van samenvoeging van die honderden pensioenfondsen met al hun kosten tot één, twee of drie fondsen. Voor de ambtenaren zou het misschien ook leuk zijn eens te lezen wat ze meer zouden hebben gekregen als de overheid jaren terug niet zoveel miljarden van hun geld uit het ABP had gehaald om leuke dingen te doen.

Willem Heijster, Breda

Hulde voor Hans Maier!

Wat een ontzettend goed artikel over Hans Maier (99), sportman en positief denker, op 8 juli.

Des te opmerkelijker is het dat daar-na geen enkele reactie, positief noch negatief, verschenen is. Denkt iedereen alleen nog maar aan rechten en is het woord plicht (en de inhoud daarvan) uit het dagelijks leven verdwenen? Wat ik nog zeggen wil: Hulde voor Hans Maier! Chapeau!

J.P.M. Bos, Bodegraven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden