'Melania Trump ging rigoureus aan de haal met tekst speechschrijvers'

De toespraak die Melania Trump maandagavond voordroeg in Cleveland, met daarin passages uit een toespraak van Michelle Obama uit 2008, was geschreven door twee speechschrijvers, maar is later door mevrouw Trump rigoureus aangepast. De tekstschrijvers zagen pas op televisie dat van hun oorspronkelijke tekst weinig was overgebleven. Dit meldt The New York Times na gesprekken met meer dan tien betrokkenen.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

De twee speechschrijvers, Matthew Scully en John McConnell, stuurden Melania een maand geleden een conceptversie van haar speech. De twee wachtten op haar goedkeuring, maar die kwam niet. Volgens The New York Times was Trump niet tevreden met de tekst en ging er zelf mee aan de haal en slechts een klein deel van het origineel overbleef.

De Amerikaanse krant geeft geen uitsluitsel over wie de passages van Michelle Obama in de speech heeft verwerkt, wat maandag tot grote ophef leidde in de Verenigde Staten. Wiens fout het ook is, Republikeinse tekstschrijvers zeggen tegen de NYT dat de Trump-campagne blijkbaar niet de doorgaans strenge controle van toespraken heeft toegepast. Van oudsher worden dit soort teksten woord voor woord gecheckt, met behulp van speciale software dat plagiaat aan het licht brengt.

'De belangrijkste regel voor het schrijven van toespraken is dat je niet kunt plagiëren', zegt Matt Latimer, speechschrijver van voormalig president George W. Bush. 'Als je dat wel doet, verlies je je baan.'

Plagiaat Melania Trump: foutje, naïef of pr-stunt?

De speech van Melania Trump op de Republikeinse conventie vertoonde opvallend veel overeenkomsten met de toespraak van Michelle Obama uit 2008. Een slimme truc van het Trump-kamp om nog meer aandacht te trekken of een knip- en plakblunder van formaat?

Plagiaatrel

Wat leek op een zeer persoonlijke toespraak tot de Republikeinse Partijconventie, bleek later bijna woord voor woord twee passages te bevatten uit de toespraak die Michelle Obama hield voor de Democratische Partijconventie in 2008. Een plagiaatrel was geboren, waar Donald Trump zijn rivale Hillary Clinton de schuld van gaf. Volgens Trumps campagnestrateeg Paul Manafort was het opnieuw een voorbeeld van hoe een vrouw die Clinton aanvalt wordt zwartgemaakt.

In Amerikaanse media werden de passages tegenover elkaar gezet en vergeleken en daaruit blijken opvallende overeenkomsten. De passages gingen over de levenslessen die de in Slovenië geboren vrouw van Trump van haar ouders meekreeg en het belang daarvan bij de opvoeding van haar eigen kinderen.

Lees ook

Door haar domme plagiaat voelt de kijker zich heel slim, schrijft Jean-Pierre Geelen in zijn column. (+)

null Beeld epa
Beeld epa

Lof voor Melania

De passages zaten in het begin van de speech, die ongeveer tien minuten duurde en na een roerige start van de conventie goed ontvangen werd. De plagiaatkwestie overspoelde onmiddellijk alle lof die Melania Trump kreeg toegezwaaid na haar toespraak.

Onder meer de volgende passage is in 2008 uitgesproken door Michelle Obama, de vrouw van toen nog presidentskandidaat Barack Obama, en werd vannacht letterlijk herhaald door Melania Trump: 'Omdat we willen dat onze kinderen in dit land weten dat de enige limiet aan wat ze kunnen bereiken de kracht van hun dromen is en de bereidheid ervoor te werken.'

In een interview voorafgaand aan de toespraak zei Melania Trump dat zij de tekst zelf geschreven had met 'een beetje hulp'. Een adviseur van Trump gaf toe dat vermoedelijk wel fouten zijn gemaakt, maar gaf de schuld aan degene die hielp bij het schrijven van de speech. 'Melania heeft er zeker niets mee te maken', zei hij.

null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden