nieuwsmigrantenkinderen

Melania Trump bezoekt opvangcentra voor kinderen van illegalen om schade voor het Witte Huis te beperken

‘Ik zie ernaar uit de kinderen te ontmoeten!’ Met die woorden diende Melania Trump zich donderdag aan bij een opvang in Texas voor kinderen van illegale immigranten die op last van de regering van hun ouders waren gescheiden. Het onverwachte bezoek van de First Lady aan opvangcentra in McAllen, aan de grens met Mexico, leek bedoeld om de schade te repareren die president Trump heeft opgelopen door die omstreden aanpak.

Bert Lanting
Melania Trump wordt verwelkomd met een Amerikaanse vlag van papier waarop de kinderen hun namen hebben geschreven.  Beeld AP
Melania Trump wordt verwelkomd met een Amerikaanse vlag van papier waarop de kinderen hun namen hebben geschreven.Beeld AP

Onder zware druk, ook vanuit zijn eigen Republikeinse partij, decreteerde Trump woensdag dat kinderen van opgepakte illegalen voortaan niet meer apart mogen worden opgesloten. Maar het schandaal rommelt nog steeds na: de autoriteiten blijken de grootste moeite te hebben te traceren waarheen de kinderen zijn overgebracht.

Ophef over jas
De meeste ophef over het bezoek van Melania Trump aan het opvangcentrum ging achteraf over haar kleding. De tekst op de achterkant van haar jas I really don't care, do U? zorgde voor de nodige gefronste wenkbrauwen. Volgens haar woordvoerster moest niemand daar echter iets achter zoeken. 'Het is maar een jas. Er was geen verborgen boodschap. Laten we ons vooral focussen op de belangrijke reden voor haar bezoek.'

Maar daar dacht de president zelf heel anders over. Hij twitterde dat de tekst wel degelijk met zorg was uitgekozen, namelijk als sneer naar de 'fake media' toe. 'Melania heeft geleerd hoe oneerlijk die is, dus dat interesseert haar helemaal niks meer.'

Terwijl zijn vrouw Texas aandeed, liet Trump weten dat hij opdracht had gegeven de kinderen zo snel mogelijk met hun ouders te herenigen. ‘Ivanka voelt zich hier heel naar over, mijn vrouw heeft dat ook, en ik voel het zelf ook. Ik denk dat iedereen die een hart heeft zich ook zo voelt. We willen niet hebben dat gezinnen uit elkaar worden gehaald’, zei Trump.

De jas met de omstreden tekst: I Really Don't Care. Do U? Beeld REUTERS
De jas met de omstreden tekst: I Really Don't Care. Do U?Beeld REUTERS

Melania Trump was een van de mensen die openlijk kritiek uitten op de harde aanpak die deel uitmaakte van een nieuw zerotolerancebeleid van de regering-Trump met als doel illegale immigranten af te schrikken. Volgens haar woordvoerster wilde ze tijdens haar bezoek aan McAllen ‘met eigen ogen zien’ hoe het eraan toe gaat in de opvangcentra. ‘De beelden hebben haar geraakt als moeder en als mens.’

In een van de opvangcentra, het Upbring New Hope Children’s Center, werd de First Lady door de kinderen verwelkomd met een Amerikaanse vlag van papier waarop ze hun namen hadden gezet. Melania Trump beloofde alles te doen om hen zo snel mogelijk met hun ouders te herenigen. Ze bracht later ook een bezoek aan een detentiecentrum van de Border Patrol, die over de grens met Mexico waakt.

Nog een stap terug voor Trump

Trump verzekerde woensdag dat zijn regering, ondanks het besluit om gezinnen van illegale immigranten niet meer op te splitsen, zou vasthouden aan de zerotolerance-aanpak. Maar het lijkt erop dat zijn regering donderdag nóg een stap terug moest doen. Tegenover de The Washington Post zei een regeringsfunctionaris dat illegale immigranten die samen met kinderen zijn opgepakt voorlopig niet meer strafrechtelijk worden vervolgd. Het probleem is dat dergelijke procedures veel tijd vergen. Eerder heeft de rechter al verboden dat kinderen zo lang met hun ouders mogen worden opgesloten.

De regering-Trump heeft aan de verantwoordelijke rechter wel een ontheffing gevraagd van een rechterlijke uitspraak dat immigrantenkinderen maar 20 dagen mogen worden opgesloten. Trump wil ze onbeperkt kunnen opsluiten, zodat hij ouders en kinderen bij elkaar kan houden tijdens de asielprocedure. Trumps voorganger Barack Obama wilde dat ook, maar die werd in 2016 juist teruggefloten door de rechter. Dat was het begin van het probleem, in Trumps ogen, want sindsdien werden de families in afwachting van de asielzitting vrijgelaten.

Melania Trump tijdens een rondetafelsessie in een opvangcentrum in McAllen.  Beeld AFP
Melania Trump tijdens een rondetafelsessie in een opvangcentrum in McAllen.Beeld AFP

Het blijkt bovendien niet eenvoudig gescheiden gezinnen te herenigen. Volgens advocaten die met asielzoekers werken, blijken de autoriteiten vaak niet precies te weten waarheen de kinderen zijn overgebracht. Wanhopige ouders moeten het doen met een telefoonnummer waar zij die informatie kunnen opvragen, maar niet zelden krijgen zij nul op het rekest.

Vaak weten agenten niet meer dan de stad waarheen de meegenomen kinderen, soms nog maar kleuters, zijn overgebracht, maar kunnen ze niet vertellen waar ze worden opgevangen. Een advocaat schreef in een opiniestuk in The Washington Post dat een rechter in woede uitbarstte toen een agent zei dat hij de ouders niet kon vertellen waar hun kind heen was gestuurd. ‘Als ze je in de gevangenis je portemonnee afnemen, krijg je een reçuutje. Maar als ze je kinderen afpakken, dan krijg je niets? Zelfs niet een papiertje?’, viel de rechter tegen hem uit.

De vraag is ook wat er moet gebeuren met de kinderen van ouders die al voor de rechter zijn verschenen wegens illegale grensoverschrijding. Worden zij niet met hun ouders herenigd?

Iconische foto

De Britse krant The Daily Mail heeft ontdekt dat het 2-jarige meisje, van wie de iconische foto met haar gearresteerde moeder bij de grens ook de voorpagina van de Volkskrant haalde, niet van haar moeder gescheiden is. Dat feit wordt nu door rechtse commentatoren aangegrepen om te zeggen dat de media nepnieuws verspreiden. In het foto-onderschrift heeft deze krant zich tot de feiten beperkt: dat een Hondurese moeder werd aangehouden en gefouilleerd, terwijl haar 2-jarige dochtertje huilde. Van bewezen 'scheidingen' was toen nog geen beeld beschikbaar.

De Nederlandse situatie

Er is met veel ontzetting gereageerd op het scheiden van migrantenkinderen van hun ouders in de VS. In Nederland worden kinderen niet van hun ouders gescheiden. Maar ze kunnen wel worden gedetineerd. In dit stuk leggen we uit hoe dat zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden