Melancholiek beeld van Duitse hereniging

DANS..

Annette Embrechts

Het openingsbeeld is meteen raak: Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola en Nicola Mascia ademen synchroon, hun ledematen verstrengeld tot een persoon met één hoofd, twee buiken, twee armen en vier benen, de BRDDR. Luc Dunberry in maatpak haalt de Siamese danstweeling vervolgens bruut uit elkaar; een opmaat tot een heftig trio met vervaarlijke zweefduiken aan enkele armen.

Dan ontspint zich een poëtische kettingreactie van scènes met een berg schroot in de hoofdrol. Als in een Berlijnse bouwput herrijst uit het afvalhout een grenspost, een Imbiss-barretje, een ballentent, een kiosk en een bushalte. Klaus Jürgens gaat daarbij een gevaarlijk gevecht aan met balken. Zoals hij in Nederland als kernlid van het Hans Hof Ensemble de dingen een geest toedicht, zo gaat ook hier het materiaal met hem op de loop. Hij doet hilarisch moeilijk temidden van neerstortende ladders en dakjes, met gevaar voor eigen leven. De moeizame wederopbouw in miniatuurvorm.

De sensuele Vivianne Rodrigues de Brito, nieuw onder de 'gasten' van Waltz, zwiert aan de arm van haar verloofde Mascia maar duikt weg als hij te na komt. Eenmaal in bruidskleed behoudt ze die eigenzinnige losbandigheid. Een mooie metafoor voor het gearrangeerde huwelijk van twee partners.

Vijf kwartier lang blijft de sfeer in Zweiland komisch én melancholiek. Dat laatste door de muzikale inbreng van Diaz de Garaio als countertenor en accordeonist. Het zevental bouwt en breekt, grapt en grolt, onder gezongen leuzen als 'Wir sind das Bauvolk der kommenden Welt'.

Wordt het te grappig, klapt Dunberry plots het luik dicht voor de neus van zijn zes kameraden: akelig stil staan ze in de rij voor een gesloten kiosk. Wordt het te 'gründlich', dan duiken Takako Suzuki en Laurie Young op als synchroon steppende grieten. Nam Waltz in haar vorige voorstelling Allee der Kosmonauten de prefabbouw in Oost-Berlijn net te luchtig op de hak, in Zweiland heeft ze de fris-grauwe toon van de Sozialblues perfect te pakken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden