Meisjes van 16 winnen Het Beste Zorgidee met mitella T-shirt

Het mitella-T-shirt is verkozen tot 'Het Beste Zorgidee' van 2013. De prijs, die elk jaar wordt uitgereikt door zorgverzekeraar ONVZ, ging dit jaar naar twee scholieren uit Broek op Waterland. De vakprijs is voor Tjarko Rookmaker voor zijn idee om ex-studenten hun studieschuld te laten aflossen door sociale zorgdiensten te leveren.

Het mitella-T-shirt van scholieren Nienke Spaan en Christi Kuiper kreeg de afgelopen weken de meeste van de ruim 7300 publieksstemmen. Het 16-jarige tweetal wint een bedrag van 10.000 euro, als startkapitaal om hun idee te realiseren.

Frisse blik
Het T-shirt met een afritsbare mitella biedt meer draagcomfort dan een gewone mitella. Nienke Spaan kwam op het idee toen ze met haar arm in een mitella liep. Ze merkte dat gewicht zich volledig concentreerde in haar nek. Samen met haar vriendin Christi Kuiper werkte ze het uit tijdens een les industrieel ontwerpen. De jury is erg te spreken over het idee. "Ze kijken met een frisse blik naar een vertrouwd medisch hulpmiddel", staat in het juryrapport.

Studieschuld aflossen
Naast de publieksprijs reikte de jury ook de ONVZ Vakprijs uit aan Tjarko Rookmaker, bedrijfsadviseur E-Business uit Heemstede. Hij bedacht een systeem waarbij ex-studenten hun studieschuld aflossen door sociale zorgdiensten te leveren. "Dit idee past volledig in het beeld van de participatiemaatschappij", vindt de jury. "Het biedt een heel realistische en uitvoerbare oplossing van verschillende maatschappelijke problemen." Rookmaker wint 2500 euro.

Recordaantal inzendingen
'Het mitella T-shirt' en 'Studieschuld aflossen in de zorg' behoorden tot de vijf genomineerde ideeën. Een jury selecteerde vijf ideeën uit het recordaantal van 533 inzendingen van consumenten en zorgprofessionals. De wedstrijd vond dit jaar voor de zesde keer plaats. Het initiatief van zorgverzekeraar ONVZ heeft de afgelopen jaren al een aantal ideeën opgeleverd die nu daadwerkelijk worden gebruikt door artsen en apothekers.

Zo won apothekersassistente Anja Vissers in 2011 met het idee om medicijnen te sealen met een temperatuursensor. Daardoor hoeven medicijnen die naar de apotheek worden teruggebracht niet onnodig weggegooid te worden. Met haar idee kunnen jaarlijks honderden miljoenen euro's worden bespaard. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft dit idee tot een van de speerpunten van haar beleid tegen verspilling in de zorg gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden