Meisjes vaker ziek van de drank

Meisjes drinken meer dan ooit. Het aantal alcoholvergiftigingen onder meisjes tussen de 15 en 19 jaar is sinds 2005 verdubbeld. Een 'explosieve' toename, aldus Consument en Veiligheid, die de cijfers vrijdag presenteerde. Het aantal jongens dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandde, nam tussen 2005 en 2010 met 66 procent toe.

AMSTERDAM - Het probleem zit in de overgang van 15 naar 16 jaar, zegt Cees Meijer van Consument en Veiligheid. 'Als je 16 wordt, kun je volgens de wet ineens op eigen benen staan. Dat moet gevierd worden.' Maar als tieners die nog nooit hebben gedronken onder groepsdruk grote hoeveelheden alcohol moeten wegklokken, gaat het fout.


De grootste stijging van het aantal comazuipers vond plaats tussen 2005 en 2007. 'In die periode werden mixdrankjes zoals Bacardi Breezer bij een groot publiek populair', zegt Meijer. 'Vooral meisjes vinden die drankjes lekker. Maar op den duur zie je dat ze mixdrankjes verruilen voor sterkere drank, al dan niet in combinatie met drugs.'


Jaarlijks worden 24 duizend jongeren tussen de 10 en 24 jaar op de spoedeisende hulp behandeld voor letsel waarbij alcohol in het spel was. Deskundigen maken zich dan ook ernstig zorgen over het alcoholmisbruik onder jongeren en proberen via allerlei wegen het tij te keren.


Zo pleiten de ChristenUnie en verscheidene verslavingsinstellingen al jaren voor het verhogen van de leeftijd waarop jongeren alcohol mogen kopen, van 16 naar 18 jaar. In 17 van de 27 EU-landen is dit al het geval. Critici zeggen echter dat de handhaving op de huidige leeftijdsgrens van 16 jaar eerst op orde moet zijn.


Vorige week nog stelden GGZ Nederland, Jellinek, het Trimbos-instituut en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) voor om de accijnzen op bier en wijn in 2013 met 50 procent te verhogen. Bij gelijkblijvende consumptie zou dat 350 miljoen euro extra opleveren voor de schatkist. Ook stellen de verslavingsinstellingen dat er door een accijnsverhoging 5 procent minder alcohol zal worden gedronken, wat weer leidt tot lagere gezondheidskosten.


De grootste verantwoordelijkheid ligt echter niet bij de overheid maar bij ouders, vindt Meijer van Consument en Veiligheid. 'Kinderen zijn namelijk helemaal niet bezig met de schade die alcohol in hun jonge hersens veroorzaakt, die denken alleen aan het effect van alcohol op de volgende dag.'


Ouders moeten volgens Meijer daarom 'strikte regels' hanteren en daar niet van afwijken. 'Het indrinken vindt thuis plaats. Daar moet dus het hele gezin op letten. Als ouder moet je voorkomen dat de grote broer stiekem kratten bier haalt voor zijn jongere broertje of zusje.'


Ook moeten tieners niet na hun 16de ineens worden losgelaten. Het opvoeden houdt dan namelijk niet op, waarschuwt Meijer. 'Je wilt niet dat tieners zichzelf of elkaar opvoeden.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.