Meisjes scoren betere cijfers voor bètavakken dan jongens

Meisjes halen op het voorgezet onderwijs betere cijfers voor exacte vakken dan jongens. Meisjes scoren voor alle vakken gemiddeld 0,2 punt hoger. Dit blijkt uit een onderzoek van Qompas.

Meisjes halen op de middelbare school betere cijfers voor exacte vakken dan jongens.Beeld anp

Voor alle vakken behaalden meisjes afgelopen schooljaar gemiddeld een 7, en jongens een 6,8. Het gaat hierbij om derdeklassers op de havo en het vwo. Jongens scoren alleen hoger voor natuurkunde en lichamelijke opvoeding. Voor economie liggen de scores gelijk, bij alle andere vakken doen meisjes het beter.

Het onderzoek van Qompas, een platform voor studie- en carrièrekeuze, werd uitgevoerd onder zo'n 25.000 scholieren. Qompas doet elk jaar onderzoek naar wat scholieren van hun vakken vinden en wat hun gemiddelde cijfers zijn.

(Tekst gaat door onder tabel.)

Het cijfergemiddelde over 2015-2016 voor jongens en meisjes per schoolvak.Beeld Qompas

Populariteit

Boris Eustatia, directeur en onderzoeker van Qompas, verklaart de hogere cijfers door de toegenomen populariteit van bètavakken onder meisjes. Hier is jarenlang campagne voor gevoerd. Vooral meisjes op het vwo kiezen steeds vaker voor een technische en exacte onderwijsrichting.

Volgens Eustatia is de trend ook internationaal zichtbaar, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. 'Aan het MIT, één van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld, studeren nu al meer meisjes dan jongens. Technische universiteiten in Nederland kunnen komende jaren op een veel grotere toestroom van meisjes rekenen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden