Column

Meisjes huilen, mannen stinken

Het is eigenlijk heel simpel.

Sheila Sitalsing
Tim Hunt. Beeld AP
Tim Hunt.Beeld AP

Tim Hunt won een Nobelprijs voor zijn bijdrage aan de medische wetenschap, maar werd pas beroemd onder mensen die nog nooit belangstelling aan de dag hebben gelegd voor cykline-afhankelijke kinase toen hij wat losse opmerkingen maakte over de ellende met 'meisjes'. Met 'meisjes' bedoelt hij vrouwen in de reproductieve leeftijd. Die, zo zei hij, moet je niet om je heen in een laboratorium willen hebben. 'Er gebeuren drie dingen: je wordt verliefd op ze, zij worden verliefd op jou, en als je ze bekritiseert, gaan ze huilen.'

Het geloei (seksistisch zwijn!) was niet van de lucht, en het University College London zag zich genoodzaakt zijn steronderzoeker af te vallen. Heeft zo'n instituut zich járenlang uitgesloofd om meisjes over te halen iets met natuur- of scheikunde te doen, krijg je dit. Hunt heeft zijn eredoctoraat ingeleverd.

Strikt genomen heeft Hunt gelijk. Zet mensen bij elkaar en er worden er altijd een paar verliefd - noem het de ellende met mensen. Dat hoeft zich niet te beperken tot 'jongens' op 'meisjes' en vice versa; alle combinaties zijn mogelijk. Als je dat niet wilt, biedt alleen afzondering in een eenpersoonslab soelaas. Zonder internet, anders gaan ze Facebookflirten met elkaar.

Over de tweede bewering - 'meisjes' huilen op het werk - zijn boekenplanken vol geschreven. En ook die klopt: vrouwen huilen door de bank genomen sneller en vaker dan mannen, ook op het werk (uitzondering: Maxime Verhagen, wiens tranenvloed niemand kan bijhouden).

Mannen hebben andere beperkingen. Zo stinken ze doorgaans vaker en indringender, vooral uit de mond. Ook heel vervelend in een lab - en niet alleen in een lab - maar daar hoor je Tim Hunt veel te weinig over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden