Nieuws

‘Meisje met de groene ogen’ uit Afghanistan krijgt asiel in Italië

Sharbat Gula, de Afghaanse vrouw wier afbeelding wereldberoemd werd als het ‘meisje met de groene ogen’, is na de val van Kabul geëvacueerd naar Rome. Ze is een van de duizenden Afghaanse vluchtelingen die het Italiaanse leger afgelopen zomer wist te evacueren.

Rosa van Gool
Sharbat Gula in Kabul, tijdens een ontmoeting met de toenmalige Afghaanse president Ashraf Ghani in 2016. Beeld Shah Marai / AFP
Sharbat Gula in Kabul, tijdens een ontmoeting met de toenmalige Afghaanse president Ashraf Ghani in 2016.Beeld Shah Marai / AFP

Sharbat Gula’s heldergroene ogen gingen in 1985 de wereld over, toen de Amerikaanse fotograaf Steve McCurry haar foto publiceerde, gemaakt in een vluchtelingenkamp in Pakistan, dichtbij de grens met Afghanistan. De foto haalde de cover van National Geographic en werd wereldberoemd.

Jarenlang was de op de foto 12-jarige Gula de naamloze ‘Mona Lisa van Afghanistan’. Pas in 2002 kwam McCurry na een lange zoektocht achter de naam van zijn onderwerp. Hij zocht haar op in een afgelegen regio van Afghanistan. Gula, inmiddels dertiger, was getrouwd (op haar 13de) en had drie kinderen. Later zouden daar nog twee kinderen bijkomen. Gula verloor haar man en oudste dochter aan Hepatitis C.

In een interview met de BBC in 2012, beschrijft Gula hoe de foto haar veel ellende, maar inmiddels ook mooie dingen heeft gebracht.

Weer vluchten

Nu is Sharbat Gula (49) in veiligheid in Rome, maakte premier Mario Draghi gisteren bekend in een verklaring. Na de val van Kabul in augustus vroeg zij om hulp om het land te verlaten. Daaraan gaf Palazzo Chigi, de zetel van de Italiaanse regering en de residentie van de premier, gehoor. De verklaring die Palazzo Chigi nu afgeeft, vermeldt niet wanneer Gula in Italië aankwam en of haar gezin bij haar is.

Wederom moest Gula, die na de foto een symbool voor vluchtelingen werd, haar vaderland dus verlaten, nadat ze als zesjarig kind met haar oma, broers en zus naar Pakistan vluchtte. Haar ouders kwamen om tijdens de oorlog tussen de Sovjet-Unie en Afghanistan.

Na 35 jaar in Pakistan te hebben gewoond als vluchteling werd Gula in 2016 gearresteerd met een valse identiteitskaart. De kwestie werd breed uitgemeten in de Pakistaanse pers, waarna Ghani, de toenmalige president van Afghanistan het mogelijk maakte dat ze samen met haar gezin eervol terug kon keren naar haar eigen land. Het land dat ze, slechts een paar jaar later, opnieuw heeft moeten ontvluchten.

Veel evacuaties

Italië evacueerde afgelopen zomer naar eigen zeggen ongeveer 4.900 Afghaanse burgers. Daarmee voerde het land samen met de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland een van de grootste reddingsoperaties uit in Kabul. Ook sloten kerkelijke en maatschappelijke organisaties onlangs een akkoord waardoor er de komende twee jaar nog eens 1.200 Afghanen naar Italië komen, die na de val van Kabul naar buurlanden als Pakistan en Iran gevlucht zijn.

Sharbat Gula’s evacuatie maakt deel uit van ‘het evacuatieprogramma van Afghaanse burgers en het welkomst- en integratieplan van de regering’, schreef premier Draghi in zijn verklaring.

Begin november zette Italië zich ook al in voor de protagonisten van een andere iconische foto. Nadat het beeld van het Syrische jongetje Mustafa Al-Nazzal, zonder ledematen door zijn vader hoog in de lucht gehouden, de wereld overging, bood de regio Lazio aan om de jongen en zijn vader medisch te behandelen. Zij bevinden zich nu nog in Turkije, maar komen naar verwachting over een paar weken naar Italië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden